Preşedinţia UE solicită Rusiei efort maxim pentru a asigura deplina executare a deciziei CEDO în cazul Ilaşcu
https://www.ipn.md/ro/presedintia-ue-solicita-rusiei-efort-maxim-pentru-a-asigura-deplina-executare-a--7965_961491.html
Preşedinţia UE rămâne profund îngrijorată de cazul Ilaşcu, care încă nu a fost soluţionat. Pe parcursul ultimilor luni, Uniunea Europeană a făcut numeroase declaraţii chemând la implementarea integrală a deciziei Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Comitetul de Miniştri adoptând deja patru Rezoluţii Interimare la acest subiect, se spune în declaraţia Preşedinţiei finlandeze a UE, făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Miniştri (nivel ambasadori) al Consiliului Europei.
În declaraţie se reiterează poziţia UE că toate deciziile Curţii trebuie implementate necondiţionat de părţile care au fost găsite vinovate de încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. CEDO, în decizia sa, a specificat că statele respondente trebuie să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a pune capăt detenţiei arbitrare a reclamanţilor încă întemniţaţi şi pentru asigurarea eliberării lor imediate.
Preşedinţia rusă a Comitetului de Miniştri este deja la jumătate de cale, iar ne-executarea acestei decizii umbreşte mandatul acesteia şi ameninţă serios credibilitatea sistemului de protecţie al drepturilor omului al CoE. Din acest considerent, UE cheamă Preşedinţia rusă să întreprindă tot ce-i stă în putere pentru a asigura deplina executare a deciziei în cazul Ilaşcu, se spune la finele declaraţiei citate de Info-Prim Neo.
Federaţia Rusă, fiind cel de-al doilea stat vizat de Hotărârea CEDO în cazul Ilaşcu, s-a eschivat de la orice comentariu asupra acestui subiect în plenul reuniunii Comitetului de Miniştri al CoE.
Ilie Ilaşcu, împreună cu alţi 5 cetăţeni ai R. Moldova, au fost întemniţaţi la 2 iunie 1992, fiind acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism. Ilaşcu, care a fost condamnat la moarte, a fost eliberat în mai 2001.
Grupul Ilaşcu a câştigat la CEDO procesul împotriva R. Moldova şi Federaţiei Ruse în iulie 2004. Curtea a decis punerea de îndată în libertate a celor doi membri ai grupului Ilaşcu încarceraţi încă la Tiraspol - Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, care însă nu au fost eliberaţi nici până în prezent.