logo

Președinția României la Consiliul UE: zeci de legi adoptate și organizarea unui summit UE


https://www.ipn.md/ro/presedintia-romaniei-la-consiliul-ue-zeci-de-legi-adoptate-7967_1066534.html

În perioada în care România a deținut președinția Consiliului UE, au fost adoptate peste 90 de acte legislative care țin de viitorul Europei și al europenilor. Aceasta și alte aspecte care țin de realizările României ca președinte al Consiliului Uniunii Europene au fost prezentate la un eveniment organizat de Ambasada României, pe 1 iulie, la „Vinăria Poiana”. Pe lângă partea oficială, invitații au putut asculta muzica oferită de ansamblul etnofolcloric „Ștefan-Vodă” și au putut admira o expoziție de ii tradiționale românești.

„La eveniment au participat membri ai Guvernului, deputați din cadrul Parlamentului și alți oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului diplomatic acreditat la Chișinău, reprezentanți ai mediului academic, cultural și asociativ din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chișinău, citat de IPN.

Ambasadorul Daniel Ioniță a prezentat realizările președinției României la Consiliul UE, se arată în comunicat. Potrivit acestuia, în perioada președinției României la Consiliul UE a fost organizat Summit-ul informal al UE de la Sibiu (9 mai), la care șefii de state și de guvern din UE și-au reafirmat angajamentul de a continua să colaboreze cu partenerii din întreaga lume. De asemenea, a fost organizată reuniunea de la Bruxelles (20 iunie), în cadrul căreia Consiliul European a stabilit prioritățile generale care vor ghida activitatea UE în următorii cinci ani; consolidarea Parteneriatului Estic - punct prioritar al Agendei Președinției Române.

În comunicatul Ambasadei României se arată că a fost reafirmată „disponibilitatea României de a continua sprijinul ferm pentru parcursul european și reformele necesare Republicii Moldova, atât pe plan european, cât și la nivel bilateral”. De asemenea, a fost reiterat faptul că „România este pregătită să ajute Chișinăul pentru a-și îndeplini angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană și pentru a comunica realizările Republicii Moldova la Bruxelles”.

În cadrul evenimentului, invitații s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblul etnofolcloric „Ștefan-Vodă”, condus de Tudor Ungureanu. De asemenea, au putut fi admirate, în cadrul unei remarcabile expoziții de ii tradiționale românești, o serie de piese autentice provenind din diverse zone etnografice ale României, oferite publicului cu sprijinul Dianei Toma, colecționar din România.

Ambasadorul Daniel Ioniță a reamintit demersurile întreprinse de România și Republica Moldova pentru înscrierea iei românești pe lista patrimoniului cultural intangibil al UNESCO, subliniind că „ia tradițională românească reprezintă încă un element care adaugă valoare și întărește tradițiile, limba, cultura și istoria noastră comună cu Republica Moldova”, precizează comunicatul