Preşedintele Voronin i-a cerut premierului ceh să transmită structurilor europene îngrijorarea autorităţilor moldovene faţă de poziţia României
https://www.ipn.md/ro/presedintele-voronin-i-a-cerut-premierului-ceh-sa-transmita-structurilor-7965_975231.html
Preşedintele RM, Vladimir Voronin, i-a adus explicaţii prim-ministrului în exerciţiu al Cehiei, Mirek Topolanek, referitor la evenimentele de după alegeri şi i-a solicitat să transmită structurilor europene îngrijorarea autorităţilor moldovene referitor la poziţia României faţă de situaţia din Moldova. La rândul său, Topolanek a îndemnat autorităţile şi opoziţia la dialog şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile moldo-române vor reveni la normal, transmite Info-Prim Neo.
Într-o conferinţă de presă comună la Chişinău, Vladimir Voronin a declarat că i-a solicitat lui Topolanek să aducă la cunoştinţa structurilor europene că „pentru R. Moldova este înjositor să obţină accesul în Uniunea Europeană prin ţara vecină, România”. „Moldova este gata să treacă la regimul de liberă circulaţie în UE. Pentru noi este foarte periculoasă declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitor la 4 mln de cetăţeni români care trăiesc în Moldova şi acest lucru ar trebui să îngrijoreze şi Uniunea Europeană”, a spus Voronin.
Potrivit lui Voronin, premierul ceh a recomandat autorităţilor moldovene „să înceapă să caute un consens naţional pe marginea acelor divergenţe care au dus la conflict”. Şeful statului s-a arătat convins că aceste măsuri sunt bune şi trebuie puse în aplicare de urgenţă.
„Nu vreau să ascund că situaţia de criză din Moldova este pentru UE un lucru îngrijorător. Urmărim cu mare atenţie situaţia şi vom urmări şi pe viitor”, a declarat Mirek Topolanek. „Noi, UE, suntem gata să contribuim activ, într-un spaţiu legal la rezolvarea acestei situaţii”, a mai spus Topolanek. Referindu-se la relaţiile moldo-române, el a spus: „Sper că împreună vom reuşi să obţinem normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări.
În cadrul vizitei sale de o zi la Chişinău, oficialul ceh a avut întrevederi atât cu conducerea R. Moldova, cât şi cu opoziţia şi organizaţii neguvernamentale. „Fiecare vede altfel evenimentele care s-au petrecut. Pentru mine este îngrijorător că doar la nivel verbal există voinţă de a începe dialogul” , a spus Topolanek. „La toate întrunirile am subliniat mijloacele de stabilizare a situaţiei: dialogul; asigurarea funcţionării statului de drept; asigurarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor omului; terminarea atacurilor, încetarea violenţei; constituirea unei comisii de cercetare, unde să fie reprezentată şi opoziţia, şi organizaţiile internaţionale; accesul liber la mass-media”, a precizat premierul ceh.
Mirek Topolanek a asigurat că va prezenta toate informaţiile acumulate în cadrul vizitei de la Chişinău la Summit-ul miniştrilor de externe ai UE, care va avea loc la 27-28 aprilie.
Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, s-a aflat într-o vizită de o zi la Chişinău, cu scopul de a se documenta pe marginea evoluţiei evenimentelor în R. Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie.