logo

Preşedintele Parlamentului, în discuţii cu delegaţia Comitetului Evreiesc American


https://www.ipn.md/ro/presedintele-parlamentului-in-discutii-cu-delegatia-comitetului-evreiesc-america-7965_1028357.html

Realizările şi provocările Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE, precum şi evoluţiile contextului intern au fost prezentate de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei întrevederi cu delegaţia Comitetului Evreiesc American (AJC), condusă de David Harris, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de legislativ se menţionează că Andrian Candu s-a referit la agenda politică şi parlamentară curentă, precum şi la sincronizarea agendelor Parlamentelor şi Guvernului în implementarea reformelor prioritare. Potrivit lui, priorităţile legislative pentru perioada imediat următoare vizează reformele în domeniile financiar-bancar, justiţie, lupta împotriva corupţiei, asigurarea securităţii sistemului energetic, crearea condiţiilor atractive pentru mediul de afaceri şi a instrumentelor de protecţie pentru investitorii străini.

„Integrarea Republicii Moldova în UE nu este un proces uşor, deoarece trebuie să modificăm nu doar legislaţia, ci şi mentalitatea oamenilor. Cea mai mare provocare pentru autorităţi este recăpătarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare”, a declarat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a reiterat importanţa consolidării dialogului strategic cu SUA, inclusiv pentru a spori numărul de proiecte americane în Moldova. Oficialul a subliniat angajamentul Republicii Moldova în promovarea toleranţei, nediscriminării şi combaterii antisemitismului. Andrian Candu a anunţat că, din 2015, prin hotărârea Parlamentului, 27 ianuarie este declarată zi de comemorare a victimelor Holocaustului, Moldova alăturându-se mai multor state care comemorează victimele acestei tragedii.

Comitetul Evreiesc American marchează în acest 110 ani de activitate, fiind printre cele mai influente organizaţii evreieşti americane, care promovează combaterea antisemitismului şi fenomenului discriminării, pledează pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale şi are un rol activ în promovarea intereselor Republicii Moldova în Congresul SUA.