logo

Preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul dacă nu este ales premierul, expert


https://www.ipn.md/ro/presedintele-nu-este-obligat-sa-dizolve-parlamentul-daca-nu-este-7978_1004713.html

Dacă Guvernul nu este învestit din două încercări, timp de 45 de zile, preşedintele ţării poate dizolva legislativul, dar nu este obligat de Constituţie să o facă. Expertul în drept Nicolae Osmochescu a declarat pentru IPN că se operează cu o expresie şmecheră, cea de „termen rezonabil”, care este interpretată diferit de către politicieni.

Candidatul la funcţia de premier, desemnat pe 10 aprilie, Vlad Filat, trebuie să vină în Parlament să-şi prezinte programul de guvernare în cel mult 15 zile de la data la care a fost înaintat. Dacă prima rundă este nereuşită şi Parlamentul nu acordă vot de încredere Guvernului, preşedintele poate propune repetat acelaşi candidat sau altul. Totul trebuie să se încadreze în 45 de zile de la prima desemnare, în cazul dat până pe 25 mai. Dacă şi a doua încercare eşuează, şeful statului poate să dizolve Parlamentul în termen rezonabil.

„Statul nu poate funcţiona normal cu un guvern în demisie. Mai devreme sau mai târziu, dacă prim-ministrul nu obţine votul de încredere, trebuie dizolvat legislativul”, a declarat Nicolae Osmochescu. În opinia sa, dacă executivul nu va fi învestit, alegerile anticipate ar putea avea loc în toamnă. „După dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare se aplică deja Codul Electoral, care are termenele sale – cele 2 luni pentru campanie electorală şi deja în septembrie sau octombrie am putea avea alegeri”, a conchis Nicolae Osmochescu.

Preşedintele legislativului, Marian Lupu, a confirmat că 25 aprilie este ultima zi în care Vlad Filat urmează să vină în faţa deputaţilor cu programul de guvernare şi componenţa nominală a Cabinetului de miniştri.