Preşedintele în exerciţiu al OSCE susţine că această organizaţie nu va recunoaşte referendumul din Transnsitria
https://www.ipn.md/ro/presedintele-in-exercitiu-al-osce-sustine-ca-aceasta-organizatie-nu-7965_960469.html
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu va recunoaşte referendumul din Transnistria preconizat pentru 17 septembrie, a declarat la Bruxelles, Belgia, Karel de Gucht, preşedintele în exerciţiu al OSCE.
Potrivit unui comunicat de presă al Misiunii OSCE în R. Moldova, Karel de Gucht a declarat că această organizaţie nu va susţine şi nu planifică să monitorizeze un referendum care pune în discuţie integritatea teritorială a R. Moldova. Pe de altă parte, a adăugat oficialul european, desfăşurarea unui referendum în Transnistria este posibilă doar după ce va fi luată o atare decizie la masa de negocieri şi vor fi create condiţiile necesare pentru ca exprimarea votului să fie liberă şi corectă.
De asemenea, potrivit lui Gucht, chestiunile scoase la referendum sunt sugestive, fapt care, împreună cu lipsa condiţiilor de bază pentru alegeri libere şi corecte, a libertăţii presei, pluralismului politic în regiune, vor influenţa rezultatele acestui exerciţiu. De Gucht a mai declarat că referendumul va complica situaţia din regiune şi a chemat autorităţile transnistrene să se dezică de această idee şi să revină la masa de negocieri.
Recent, şi Consiliul Permanent al OSCE a condamnat intenţia regimului separatist de la Tiraspol de a organiza aşa-zisul referendum privind viitorul regiunii transnistrene. Autorităţile regiunii din stânga Nistrului au anunţat că referendumul se va desfăşura la 17 septembrie. Întrebările la care ar urma să răspundă locuitorii din regiune sunt: "Pledaţi pentru realipirea Transnistriei la RM?" sau "Doriţi ca Transnistria să adere la Federaţia Rusa?".
Preşedintele RM Vladimir Voronin, precum şi un şir de organizaţii internaţionale au declarat că referendumul din Transnistria nu va avea nici o legitimitate, dat fiind că urmează a fi organizat de un regim clandestin într-o zona ocupată militar de armata rusească şi în condiţiile în care, în regiune, lipsesc cu desăvârşire condiţiile pentru un exerciţiu electoral democratic.