Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, deputatul Mihai Popșoi, susține că posturile ilegale, instalate în Zona de Securitate sub pretextul pandemiei, cel mai probabil vor rămâne acolo și ulterior. Potrivit lui, președintele Igor Dodon nu vine cu nicio reacție și „este gata să cedeze până și teritorii, acele sate din raionul Dubăsari, doar pentru a obține beneficii personale – voturile din regiunea transnistreană”, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, parlamentarul a declarat că acele posturi ilegale împiedică libera circulație a oamenilor care trăiesc în satele din preajmă. Totodată, au loc și alte cedări unilaterale, care se referă la telecomunicații, sectorul bancar etc. Cel care se declară „marele apărător al suveranității tace, pentru că este depensent atât de Rusia, cât și de Tiraspol, pentru că acolo îi sunt voturile”, a declarat Mihai Popșoi.
„Din păcate, atât oamenii din țară, cât și politicienii își aduc aminte de regiunea transnistreană doar când acolo lucrurile se înrăutățesc. Acum, în ultimele săptămâni, vedem că tensiuni în zona de securitate sunt tot mai multe. Probabil, cu cât se va apropia data alegerilor, aceste tensiuni vor crește pentru a fi utilizate în scopuri electorale de către actuala guvernare. Actuala guvernare, mai cu seamă Dodon, foarte des vorbește despre suveranitate, independență și despre faptul că domnia sa ar fi garantul Consituției. Dar când vine vorba de problema transnistreană sau, cu atât mai mult, când vine vorba despre armata rusă în Transnistria, președintele Dodon ia apă în gură, bagă capul în nisip, se face că plouă”, susține Mihai Popșoi.
„Este evident că pretinsul statalist, Igor Dodon, timp de patru ani nu a făcut nimic pentru consolidarea societății în jurul ideii de reîntregire a Moldovei și lichidării prezenței militare ilegale a Federației Ruse. În schimb, Igor Dodon, și PSRM-ul lui de buzunar, deschis promovează ideea anticonstituțională de federalizare a Republicii Moldova în conformitate cu scenariul Kozak-2”, a declarat deputatul Oazu Nantoi.
Potrivit lui, Igor Dodon a fost primul președinte al Republicii Moldova, care la 12 decembrie 2016, s-a grăbit să-l felicite pe Vadim Krasnoseliskii cu victoria în alegerile ilegale din regiunea transnistreană. „Și unde am ajuns noi, cetățenii Republicii Moldova, după aproape patru ani de la acea felicitare, adresată de Dodon – creatura lui Plahotniuc și marioneta lui Putin la Chișinău, lui Vadim Krasnoseliskii, marionetei „Sheriff”-lui și Putin de la Tiraspol?”, a spus deputatul.
Până la ora difuzării știrii, Președinția nu a comentat declarațiile celor doi parlamentari.