Preşedintele CCI constată rezultate sub aşteptări la capitolul exporturi
https://www.ipn.md/ro/presedintele-cci-constata-rezultate-sub-asteptari-la-capitolul-exporturi-7966_999756.html
Deşi Moldova beneficiază de facilităţi comerciale atât pe pieţele din vest, cât şi din est, rezultatele înregistrate la capitolul exporturi nu sunt pe măsura aşteptărilor, a constatat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Gheorghe Cucu, prezentând o analiză la Congresul al III-a al CCI, transmite Info-Prim Neo.
„CCI a fost implicată în realizarea unor proiecte, inclusiv cu finanţare de la Banca Mondială, în cadrul cărora 400 de companii au avut posibilitatea să procure servicii de consultanţă pentru dezvoltarea capacităţilor de export şi sporire a calităţii produselor oferite pieţei, precum şi pentru implementarea şi certificarea standardelor de management al calităţii ISO. CCI la fel a implementat aceste standarde, ceea ce ne-a permis să trecem la un nivel calitativ nou de asistenţă oferită companiilor”, a subliniat Gheorghe Cucu.
În opinia sa, de lucru mai este mult, în special în perspectiva liberalizării comerţului cu Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE fiind în proces de negociere. „Aici trebuie să ne unim eforturile cu instituţiile statului, cu asociaţiile de business, ca să consolidăm capacităţile întreprinderilor şi ele să facă faţă cerinţelor, iar produsele lor să poată concura cu cele ale firmelor europene, atât pe pieţele externe, cât şi pe piaţa internă”, a remarcat preşedintele CCI.
Prezent la lucrările Congresului, premierul Vlad Filat a menţionat că acestei instituţii îi revine rolul de a informa oamenii de afaceri despre beneficiile pe care le pot obţine din semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, de la noul Acord de Comerţ Liber cu partenerii din CSI, dar şi despre necesitatea de a face faţă concurenţei.
Directorul companiei „Artima”, Alexandra Can, a spus că agenţii economici care lansează produse noi şi accesează servicii de consultanţă pentru dezvoltarea afacerilor au un management contemporan şi nu au de ce se teme de concurenţă. Gheorghe Malai, directorul unei fabrici de confecţii din Cahul, a apreciat că mentalitatea oamenilor de afaceri din Moldova se schimbă şi CCI îi revine un rol decisiv în acest sens. „Multe întreprinderi din industria uşoară, care lucrează în lohn, lansează produse cu marca lor proprie şi le exportă în Europa. Ne pregătim şi noi să facem lucrul acesta. Iar statul, dacă nu ne ajută, cel puţin nu ne prea încurcă”, a spus omul de afaceri.
CCI este o organizaţie nonguvernamentală, autonomă şi independentă, înfiinţată în baza calităţii de membru, care reprezintă interesele în ansamblu ale întreprinzătorilor din Republica Moldova. În prezent CCI are 1390 de membri, inclusiv din raioanele de est ale Republicii Moldova. La Congresul al III-a (congresele CCI se desfăşoară odată în 5ani), Gheorghe Cucu a fost reales în funcţia de preşedinte.