Preşedintele CCA regretă eliminarea de pe piaţă a postului de radio „FM 103,5” din Bălţi
https://www.ipn.md/ro/presedintele-cca-regreta-eliminarea-de-pe-piata-a-postului-de-radio-fm-1035-din--7967_965997.html
Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Vlad Ţutcanu, susţine că decizia Consiliului prin care frecvenţa postului de radio „FM 103.5” din Bălţi a fost acordată altui radiodifuzor a fost o greşeală.
Potrivit lui Ţurcanu, o recentă monitorizarea a demonstrat că postul încălca unele prevederi ale Codului Audiovizualului. „Am greşit prin faptul că a fost eliminat un post care făcea ştiri locale, chiar dacă în altă limbă decât cea de stat şi în felul acesta radioascultătorii din municipiu au fost privaţi de o sursă alternativă de informaţie”, a declarat preşedintele CCA.
Ţurcanu a mai spus că el personal a judecat atunci lucrurile reieşind din prevederile Codului care stipulau clar un anumit număr de emisiuni în limba de stat. „Am acţionat în conformitate cu legea, dar nu am judecat în spiritul legii. Eram mai verde decât acum şi nu am judecat lucrurile la rece”, a menţionat el.
Referindu-se la cazul „Antena C” şi „Euro TV”, atât Ţurcanu, cât şi vicepreşedintele CCA Ludmila Vasilache au declarat că nu au putut influenţa situaţia, deoarece în privinţa posturilor publice există prevederi clare în Cod şi soarta lor a putut fi decisă doar de Consiliul municipal Chişinău.
Solicitat de Info-Prim Neo, fondatorul postului „FM 103.5” din Bălţi, Sergiu Cebotari, a afirmat că recentele declaraţii ale actualului Preşedinte al CCA demonstrează clar caracterul ilegal al deciziei CCA din luna februarie. El speră că în condiţiile actuale se vor clarifica mai uşor lucrurile în procesul de judecată intentat Consiliului şi aflat pe rol la Curtea de Apel. Cebotari crede că procesul de judecată ar putea să nu mai fie necesar în condiţiile când autoritatea publică de reglementare în domeniul audiovizualului se va autosesiza şi va reveni la decizia incorectă. Oricum, el este decis să ajungă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, dacă justiţia locală nu va restabili dreptatea. Cebotari a ţinut să precizeze că, înainte de a fi lipsit de licenţă, postul „FM 103.5” transmitea ştiri în limba română şi rusă în proporţii aproximativ egale.
CCA a acordat frecvenţa 103.5 din Bălţi postului de radio „City FM”, în defavoarea postului „FM 103.5” la 13 februarie curent. Ulterior, Colleen Graffy, asistent-adjunct al Secretarului de Stat al SUA a declarat că Guvernul şi Ambasada ţării sale sunt foarte mult preocupate de chestiunea ce ţine de condiţia mass-media din R. Moldova, iar situaţia din jurul posturilor “Antena C” , “Euro TV Chişinău” şi “FM 103,5” din Bălţi devine o tendinţă. Privatizarea celor două posturi municipale, dar şi decizia privind „FM 103.5”, au fost contestate şi de lideri politici şi societatea civilă din R. Moldova.