Preşedintele BEM: Guvernul şi BNM au luat o decizie optimă
https://www.ipn.md/ro/presedintele-bem-guvernul-si-bnm-au-luat-o-decizie-optima-7966_976331.html
Banca Naţională (BNM) şi Guvernul au identificat o modalitate optimă de soluţionare a problemei deponenţilor BC Investprivatbank, aflată în proces de lichidare. De această părere este Grigore Gacikevici, preşedintele Băncii de Economii (BEM).
„Există o asemenea noţiune ca factorul de timp, foarte important pentru cetăţenii care au depus bani în bancă”, a spus Gacikevici într-o conferinţă de presă vineri seara, 26 iunie.
„Dacă se mergea pe procedura de vânzare a activelor, pentru fiecare activ era necesară adunarea acţionarilor, decizia judecăţii, găsirea cumpărătorului. Această procedură avea să dureze ani de zile. Expunerea la licitaţie şi procurarea Investprivatbank drept complex patrimonial unic de către Banca de Economii, în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni, permite ca depozitele cetăţenilor să fie plătite într-un termen de câteva zile”, a subliniat preşedintele BEM.
Grigore Gacikevici a mai spus că Banca de Economii are suficiente lichidităţi pentru a onora plăţile care vor fi solicitate de deponenţi. „Lichidităţile BEM sunt de peste două ori mai mari decât normele bancare stabilite. Există şi BNM, care şi-a exprimat disponibilitatea de a ne acorda credite de scurtă durată, dacă numărul deponenţilor care vor cere să le fie restituiţi banii va fi foarte mare”, a precizat acesta.
Întrebat cât a plătit BEM pentru Investprivatbank, Gacikevici a spus că, pe parcurs de două luni, va fi făcută inventarierea activelor băncii în proces de lichidare şi atunci va fi stabilit preţul. Prin decizia Consiliului BNM de vineri, 26 iunie, a fost aprobat doar acordul privind intenţia BEM de a procura Investprivatbank şi mecanismul de restituire a banilor deponenţilor.
„Preţul va depinde de mai mulţi factori, de creditele acordate de Investprivatbank, care este şansa de rambursare, de gajul lăsat de clienţi. Sunt şi alte aspecte care necesită studiu aprofundat”, amenţionat preşedintele BEM.
El şi-a exprimat speranţa că procurarea Investprivatbank va fi o tranzacţie profitabilă pentru BEM şi îi va permite să-şi majoreze cota pe piaţa bancară a Moldovei. Pe de altă parte, Gacikevici nu a exclus şi varianta că unii indicatori ai BEM ca urmare a achiziţionării Investprivatbank ar putea şi să se înrăutăţească: „Întotdeauna există risc, în orice business. Însă credem că, chiar dacă se va înregistra o înrăutăţire temporară a unor indicatori, aceştia vor rămâne în limitele normelor bancare stabilite”.
Activele BEM se ridică la peste 4 mlrd lei, activele lichide – peste 1,6 mlrd lei. Capitalul acţionar constituie 856 mln lei.