Preşedintele AP OSCE susţine că este foarte important ca acuzaţiile de abuz în campania electorală să fie investigate
https://www.ipn.md/ro/presedintele-ap-osce-sustine-ca-este-foarte-important-ca-acuzatiile-7965_964782.html
Reprezentanţi ai partidelor de opoziţie au formulat mai multe contestaţii privind modul în care se desfăşoară campania electorală, şi este important ca aceste cazuri să fie investigate pentru a demonstra sunt adevărate sau nu, a declarat vineri, 18 mai, Goran Lennmarker, preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), după efectuarea unei vizite de studiu în R. Moldova.
Oficialul european a menţionat că s-a aflat aici timp scurt, de 48 de ore, astfel că îi vine greu să evalueze modul în care se desfăşoară campania electorală. Însă din partea OSCE există observatori care urmăresc foarte atent desfăşurarea scrutinului şi vor elabora un raport detaliat nu numai despre ziua alegerilor, dar şi despre modul în care s-a desfăşurat campania electorală, a declarat el. Oficialul AP OSCE a avut întrevederi cu reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, care au reclamat mai multe încălcări ale legislaţiei electorale.
În contextul conflictului transnistrean, în medierea căruia este implicată OSCE, Lennmarker s-a declarat foarte optimist şi consideră că negocierile în format „5+2” trebuia să fie reluate cât mai curând posibil. Acesta este formatul cel mai indicat pentru soluţionarea diferendului şi nu este corect să se caute alt mecanism de reglementare, a spus sursa citată.
Fiind întrebat dacă, în timpul vizitei sale la Tiraspol, a primit asigurări din partea autorităţilor separatiste că sunt dispuse să revină la masa de negocieri, Lennmarker a declarat că a primit semnale mixte în acest sens. „Am auzit şi raţionamente care au explicat de ce au existat dificultăţi şi de ce este problematic să se meargă mai departe. Dar una din ideile principale este că trebuie de privit în viitor şi nu în trecut”, a conchis el.
Spicherul moldovean Marian Lupu a declarat, la rândul său, că în cadrul discuţiilor cu oficialul OSCE a fost relevată necesitatea reluării necondiţionate a negocierilor şi inoportunitatea unui alt format pentru a discuta problema. De asemenea, a fost făcut un schimb larg de opinii pe mai multe aspecte, inclusiv privind ulterioarele acţiuni şi contacte dintre Parlamentul de la Chişinău şi AP OSCE, chestiuni ce ţin de relaţiile bilaterale etc.
În cadrul vizitei de două zile în R. Moldova, Goran Lennmarker a avut întrevederi cu conducerea de vârf din R. Moldova, reprezentanţii tuturor partidelor politice parlamentare, oficiali de la Chişinău, precum şi lideri ai regimului separatist de la Tiraspol.