Acum două săptămâni, în contextul revocării Domnicăi Manole, Partidul Acțiune și Solidaritate spunea că nu poate fi revocat un act care și-a consumat efectul. Or, președinta Maia Sandu face exact același lucru – revocă un decret care și-a consumat efectul. Opinia aparține președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, și vine în contextul anulării decretului de numire a lui Vladislav Clima la șefia Curții de Apel, transmite IPN.
„Eu am criticat dur numirea domnului Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău. Deoarece nu era nici etic și nici onest. Dar numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Altfel, nu rămâne nimic din independența judecătorilor, iar fără independența acestora nu este stat de drept, pentru care militează PAS! Nu poate fi făcută dreptate prin nedreptate!”, menționează Vladislav Gribincea într-o postare pe Facebook.
„Doamna președintă, nu știu cine v-a dat sfatul să emiteți acest decret. Vă îndemn să puneți serios la îndoială profesionalismul sau buna credință a acestuia. Dacă s-a făcut cu intenție, o sabotare mai bună nici nu poate exista”, mai spune președintele CRJM.
În anunțul cu privire la anularea decretului fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcție, Maia Sandu precizează că CSM a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima. Potrivit șefei statului, CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate.
Vladislav Clima a fost numit președinte la Curtea de Apel Chișinău, prin decretul semnat de Igor Dodon, pe data de 2 septembrie 2020, pe un termen de patru ani. Numirea acestuia a fost criticată dur de opoziție, dar și de societatea civilă, care menționau că judecătorul Clima este unul dintre cei care au menținut decizia de anulare a alegerilor în Chișinău din 2018.