Președinta Maia Sandu spune că Republica Moldova este alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă. Într-un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul marcării unui an de război, șefa statului și-a exprimat încrederea că Ucraina va învinge, transmite IPN.
„Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat și ucis în propria casă, unde îți duci viața liniștit și frumos. Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili”, spune președinta.
Potrivit ei, ucrainenii vor pace și moldovenii vor pace. „Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea pace. Puterea noastră vine din dragoste și unitate. Să avem grijă unii de alții, să avem grijă de țară, să fim solidari cu ucrainenii care luptă pentru viața lor și pentru libertatea întregului continent. Le mulțumesc tuturor celor care în fiecare zi oferă o mână de ajutor și contribuie ca binele să învingă răul”, a menționat șefa statului.
Maia Sandu și-a exprimat încrederea că: „Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere. Слава Україні!”.
În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a invadat Ucraina. Imediat a fost convocată o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU cu privire la această situație. În aceeași zi, secretarul general al ONU i-a cerut Rusiei să oprească ostilitățile din Ucraina și să retragă trupele. A doua zi a fost convocată o sesiune a Consiliului de Securitate la care s-a propus adoptarea unei rezoluții de condamnare a acțiunilor Rusiei și a fost solicitată încetarea imediată a operațiunilor militare împotriva Ucrainei. Însă, Federația Rusă, în calitate de membru permanent al Consiliului, a respins adoptarea acestei rezoluții. Din aceste considerente, la următoarea reuniune a Consiliul de Securitate al ONU s-a propus o altă rezoluție în care examinarea rezoluției de condamnare a Rusiei a fost transferată pentru cea de-a 11-a sesiune specială de urgență convocată de Adunarea Generală a ONU, la care, nicio țară nu are drept de veto. Rezoluția a fost adoptată cu majoritatea absolută de voturi pentru, unul împotrivă – evident Rusia și trei abțineri.