Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, îşi doreşte ca Republica Moldova să devină membru al UE. Într-un interviu pentru IPN, politiciana a spus că în lumea globalizării, cu numeroasele ei beneficii, dar şi provocări pe măsură, pentru o ţară mică este mai uşor să se dezvolte într-o comunitate de ţări care împărtăşesc aceleaşi valori şi care pot asigura standarde de viaţă înalte cetăţenilor.
„Uniunea Europeană a demonstrat în timp că ţările care i se alătură ajung să se dezvolte mult mai repede, ceea ce înseamnă condiţii de viaţă mai bune pentru locuitorii acestor ţări”, a precizat preşedinta PAS.
În opinia politicianei, ca ţara să ajungă în UE, trebuie, în primul rând, să fie consolidat sprijinul societăţii pentru parcursul european. Există o singură modalitate de a obţine acest lucru – o guvernare cu adevărat pro-europeană, dar care demonstrează prin fapte ce înseamnă guvernare europeană: să lucreze în folosul societăţii.
Doar atunci când cetăţenii vor fi satisfăcuţi de modul în care ţara este condusă, doar atunci va putea creşte sprijinul pentru proiectul european. Atunci când o guvernare se autointitulează ca europeană, dar lucrează împotriva propriilor cetăţeni, deservind doar nişte grupuri de interese, efectul va fi invers, menţionează Maia Sandu.
Întrebată dacă ar considera oportună desfăşurarea unui referendum privind aderarea ţării la UE, preşedinta PAS a spus că un referendum poate fi o opţiune în situaţia în care se asigură condiţiile necesare, în special eliminarea manipulării şi dezinformării prin intermediul presei controlate.
La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.