Prescrierea medicamentelor şi dispozitivelor medicale compensate din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală se va efectua prin intermediul SIA „eReţeta", iar aceasta se va confirma prin semnătura electronică a medicului. Prevederile se conțin într-un proiect al Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), supus consultărilor public pe platforma particip.gov.md, transmite IPN.
Potrivit proiectului, medicul de familie prescrie medicamente şi dispozitive medicale compensate pentru tratamentul tuturor maladiilor, iar medicii de specialitate doar pentru maladiile conform profilului. Pe un formular de reţetă electronică vor putea fi prescrise mai multe medicamente, cât şi dispozitive medicale compensate pentru un singur diagnostic, conform codului maladiei din Clasificatorul Internaţional al Maladiilor.
Se introduc prevederi noi și la eliberare a medicamentelor şi dispozitivelor medicale compensate din FAOAM. Astfel, valorificarea reţetei electronice va avea loc per poziţie de medicament sau dispozitiv medical şi se va confirma cantitatea eliberată, suma compensată şi suma achitată de pacient, după caz, prin aplicarea semnăturii electronice. Valorificarea reţetei sau prescripţiei poate fi parţială, dar nu mai mult de 3 vizite la farmacie. Formularul de reţetă completat olograf se va păstra în farmacie timp de 45 zile după semnarea de către medic a reţetei electronice introduse în SIA „eReţeta".
Același proiect prevede extinderea dreptului de prescriere a medicamentelor şi dispozitivelor medicale compensate din FAOAM pentru specialişti din cadrul unităţilor de primiri urgenţe (UPU) care deţin sistem informaţional de evidenţă a serviciilor medicale, ca urmare a consultării persoanelor asigurate, fără indicaţie pentru spitalizare, medicii care prestează servicii de îngrijiri medicale comunitare la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu, dar și pentru toţi medicii din cadrul asistenţei medicale specializate de ambulator, inclusiv instituţiile republicane.
Potrivit autorului proiectului, printre beneficiile digitalizării prescrierii și eliberării medicamentelor și dispozitivelor compensate se numără accesul rapid și ușor la rețete pentru pacienți, reducerea timpului și a erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor, monitorizarea eficientă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu.