logo

Presa ucraineană despre prezența Ucrainei în discuțiile Maiei Sandu la Berlin


https://www.ipn.md/ro/presa-ucraineana-despre-prezenta-ucrainei-in-discutiile-maiei-sandu-7978_1104626.html

Disponibilitatea Republicii Moldova de a-și asuma funcțiile unui hub în lucrările de restaurare a Ucrainei, după încheierea războiului declanșat de Rusia, este masiv mediatizată în țara vecină, în special, în versiunea expusă de Deutsche Welle, transmite IPN cu referință la gazeta.ua.

Anunțat de președinta Maia Sandu în cadrul vizitei la Berlin, angajamentul Republicii Moldova de a-și asuma rolul unui „nod strategic” pentru restaurarea Ucrainei este amintit de media ucraineană în contextul discuției, pe care șefa statului moldovensc a avut-o cu omologul ei german.

Maia Sandu este citată cu expresia că „o Moldova democratică și stabilă este un vecin de încredere al Ucrainei, cu care avem o graniță comună de 1.200 de kilometri”, iar sprijinul occidental Ucrainei înseamnă și asistență și pentru Moldova. „Țara mea nu ar fi în siguranță astăzi, dacă Ucraina nu ar fi dat Rusiei riposta pe care a dat-o”, a spus Sandu.

Mediile ucrainene reproduc și asigurările cancelarului Olaf Scholz că Germania știe „despre încercările Federației Ruse de a destabiliza situația din Moldova cu ajutorul unor figuranți pro-ruși”. Cancelarul Germaniei a apreciat foarte mult capacitatea președintelui Republicii Moldova de a se contrapune unor asemenea încercări și a promis că va continua să ofere țării un sprijin multilateral.

În context, sursele notează că Federația Rusă va viza Republica Moldova cu un val de atacuri hibride înaintea alegerilor prezidențiale din țară și a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană. La fel, sunt citate surse occidentale că serviciile britanice vor ajuta Moldova să contracareze amenințarea rusă.