logo

Presa transnistreană are nevoie de o asociaţie care să o protejeze, studiu


https://www.ipn.md/ro/presa-transnistreana-are-nevoie-de-o-asociatie-care-sa-o-protejeze-studiu-7967_1005726.html

Constituirea unei asociaţii neguvernamentale de media, care să promoveze libertatea de exprimare şi să protejeze dreptul jurnaliştilor, este văzută ca o prioritate de autorii primului studiu privind necesităţile mass-media din regiunea transnistreană. Studiul a fost lansat joi, 6 iunie, la Chişinău, transmite IPN.

Autorii recomandă sprijinirea presei independente din regiune, iar acest sprijin ar trebui să fie un efort pe termen lung. Se recomandă consolidarea rolului societăţii civile şi acordarea sprijinului pentru organizaţiile implicate în promovarea democraţiei, a drepturilor omului şi libertăţii de exprimare. O altă recomandare vizează internetul. Ca mediu relativ liber, internetul ar trebui să fie zona de focalizare pentru dezvoltarea presei alternative, independentă şi profesionistă.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a declarat, la lansarea studiului, că realizarea acestuia a devenit necesară după ce s-a observat un interes sporit al organizaţiilor internaţionale faţă de presa din regiunea transnistreană. „Pentru a înţelege cum să acţionăm trebuia să întrebăm de ce are nevoie mass-media din regiune”, a remarcat directorul CJI.

Studiul a fost realizat în cadrul programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, co-finanţat de PNUD Moldova. Coordonatorul de proiecte PNUD, Olga Vasiliev, a spus că în curând va fi anunţată nouă rundă de granturi şi a îndemnat oamenii să aplice la acestea.

Unul dintre autorii studiului, Natalia Scurtul, expert media şi jurnalistă în Tiraspol, a spus că în regiunea transnistreană preponderent este presă controlată de administraţie. Presa independentă, puţină, supravieţuieşte doar datorită ajutoarelor organizaţiilor internaţionale. În timpul cercetărilor s-a observat că jurnaliştii din regiune percep diferit standardele profesioniste – unii mai cred mass-media ca fiind sursă de propagandă, iar alţii sunt de părere că jurnaliştii trebuie să informeze imparţial şi echidistant.

Studiul a fost realizat de CJI în cadrul unui program finanţat de UE, co-finanţat şi implementat de PNUD.