logo

Presa şi societatea civilă din Moldova nu sunt libere, experţi


https://www.ipn.md/ro/presa-si-societatea-civila-din-moldova-nu-sunt-libere-experti-7978_1019308.html

Presa şi societatea civilă din Republica Moldova nu sunt libere şi reprezintă doar interesele finanţatorilor. Declaraţiile respective au fost făcute de către invitaţii emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Analistul politic Valentin Dolganiuc a adus critici dure în adresa mass-media şi societăţii civile din Republica Moldova. „Dacă până în 2009 erau persecutaţi cei care îşi exprimau opiniile în public, opinii care nu erau pe placul guvernării de atunci, cei care au preluat puterea în 2009 au mers pe o altă cale. Au instalat monopoluri în mass-media, care promovează doar concepţiile şi politicile proprietarului. Personal, nu sunt invitat pe la unele televiziuni, pentru că spun lucrurilor pe nume. Lor nu le convine când spun că Filat şi Plahotniuc l-au readus la putere pe Voronin, împotriva regimului căruia au luptat mii de tineri, care au fost mai apoi maltrataţi în comisariate. Mai mult, acei poliţişti, judecători sau procurori care au torturat şi au judecat tinerii prin comisariate în urma evenimentelor din 1prile 2009, în loc să fie judecaţi, au fost avansaţi în funcţie”, a spus analistul.

Referindu-se la societatea civilă, Valentin Dolganiuc a etichetat-o drept una anemică, fiind la cheremul oligarhilor.

Alecu Reniţă, Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, a declarat că societatea civilă aproape că nu funcţionează. „Există peste o sută de organizaţii neguvernamentale în domeniul justiţiei, iar în sistemul judecătoresc înfloreşte corupţia. Există o mulţime de organizaţii neguvernamentale în domeniul drepturilor omului, iar situaţia în acest domeniu este deplorabilă. Societatea civilă la noi aproape că nu funcţionează, nu ia atitudine, iar de cele mai multe ori susţine că totul este bine, aşa cum şi-o doresc finanţatorii”, a spus Reniţă.