Presa internaţională despre GUA?
https://www.ipn.md/ro/presa-internationala-despre-gua-7965_970382.html
„Moldova se distanţează de această organizaţie în ultimii ani, de vreme ce preşedintele Vladimir Voronin şi-a trimis ministrul de interne, Valentin Mejinschi”, scrie publicaţia iStockAnalyst despre cel de-al treilea summit GUAM, care se încheie pe 2 iulie în oraşul Batumi, Georgia. Info-Prim Neo transmite că Moldova mai este reprezentată şi de viceministrul de externe, Valeriu Ostelep, la reuniunea numită de agenţia de presă azeră APA „trilaterala Georgia, Azerbaidjan, Ucraina”.
„În general, organizaţia este privită ca fiind în opoziţie cu o altă grupare regională – Comunitatea Statelor Independente (CSI), dominată de Moscova”, scrie „The Turkish Weekly”. „Doar preşedintele moldovean Vladimir Voronin, care este presat de Rusia să se retragă din această organizaţie pro occidentală, a ignorat reuniunea. Totuşi, în pofida ideii că gruparea ar suferi primele convulsii de dezintegrare, summit-ul din acest an are un generic foarte pretenţios: "GUAM – Integrarea Estului Europei", scrie publicaţia.
„Securitatea energetică a dominat agenda reuniunii”, scrie publicaţia din Tbilisi „The Messenger Online”. Cei trei preşedinţi, Viktor Iuşcenko, Mihail Saakaşvili şi Ilham Aliev, au discutat despre construcţia unui oleoduct care, conectat la conducta Odessa–Brody–Gdansk, ar putea transporta petrolul caucazian spre Europa. La moment oleoductul este folosit pentru a transporta petrol rusesc spre porturile din Odesa. Susţinătorii proiectului doresc ca acesta să devină funcţional în 2011. La proiect participă doar 3 ţări din GUAM. Moldova nu a fost invitată, iar în luna martie preşedintele moldovean punea la îndoială corectitudinea direcţiei aleasă de această organizaţie regională. Într-un interviu pentru ziarul „Kommersant”, Vladimir Voronin a spus că perspectivele GUAM sunt vagi şi că Moldova nu va rămâne, dacă „nu va exista vreun interes economic pentru ţară”, scrie „The Messenger Online”.
„Ucraina este convinsă că trebuie căutat un format corect pentru a purta tratative constructive cu scopul de a rezolva disputele în conflictele îngheţate din GUAM”, a declarat preşedintele Viktor Iuşcenko la summit. El a dat drept exemplu conflictul transnistrean, „care a înregistrat un mare progres, după ce Moldova şi Transnistria au acceptat planul de soluţionare propus de Ucraina”, transmite „RosBusinessConsulting”.
La summit-ul de două zile au mai participat preşedinţii Lituaniei, Valdas Adamkus, şi Poloniei, Lech Kaczynski, în calitate de observatori, precum şi mai mulţi oficiali din Statele Unite, din Japonia şi Cehia.