Presa internaţională comentează întrevederea dintre Voronin şi Medvedev
https://www.ipn.md/ro/presa-internationala-comenteaza-intrevederea-dintre-voronin-si-medvedev-7965_971215.html
Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a avertizat luni pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin să nu încerce să repete greşeala Georgiei încercând să folosească forţa pentru a redobândi controlul asupra regiunii sale separatiste.
"Este un avertisment, serios, către toţi", a spus Medvedev. "Şi cred că trebuie să aplanăm alte conflicte existente în acest context".
Agenţia Reuters, preluată de Info-Prim Neo, comentează că acesta ar fi un scenariu de coşmar pentru R. Moldova care se teme că Rusia ar putea recunoaşte Transnistria.
Medvedev, care doreşte să reducă din daunele diplomatice cauzate de intervenţia militară rusă în Georgia, a dat de înţeles că Moldova nu are de ce să se teamă, pentru moment.
Acum Rusia încearcă să elaboreze un acord între Chişinău şi Tiraspol care ar păstra regiunea rebelă în cadrul Moldovei, dar s-ar bucura de o largă autonomie. Acest acord i-ar mai permite Transnistriei să părăsească R. Moldova în caz că ultima decide să se unească cu România.
Liderul moldav a dat asigurări omologului său rus că a învăţat lecţia: "Slavă Domnului, în toţi aceşti ani...noi am avut destulă minte şi rezerve ca să nu permitem o astfel de deteriorare a situaţiei", a spus Voronin.
Agence France Presse scrie că „după ce planul său de a soluţiona conflictul în 2003 a suferit eşec (Memorandumul Kozak – n.n.), Rusia în acest an a făcut Chişinăului o ofertă nouă, care se bazează pe neutralitatea permanentă a Moldovei. În schimb, Transnistria ar urma să treacă sub suveranitatea moldavă.
Potrivit analiştilor, Rusia se teme că Moldova ar putea renunţa la neutralitate şi ar dori să adere la NATO, la fel ca Ucraina sau Georgia.
Radio Canada aminteşte că armata rusă în Transnistria a luat partea paramilitarilor transnsitreni în 1992 şi a forţat guvernul moldovean să respecte independenţa de facto a regiunii transnistrene fără a o recunoaşte. Moscova, care încearcă de câteva luni să construiască un baraj în calea aspiraţiilor expansioniste ale NATO, este gata „să convingă” autorităţile din Transnistria să se integreze sub guvernarea moldovenească.
Le Monde scrie că iniţiativa Rusiei în Transnistria se înscrie planurilor de creare a unei zone neutre care să cuprindă Kaliningradul, Belarusul, Moldova şi să ajungă în Caucaz.
Publicaţia moscovită „Moskovski Komsomoleţ” scrie că problema transnistreană se deosebeşte de relaţiile Georgiei cu Abhazia şi Osetia de Sud prin faptul că aceasta nu se poate transforma într-un nou conflict militar: ea nu are caracter interetnic şi nu există problema refugiaţilor. Şi metodele folosite sunt mai mult economice. Dar, este evident, că escaladarea din Caucaz i-a făcut pe preşedinţi să ajungă la concluzia că acum soluţionarea conflictului are şanse bune.
Publicaţia rusă Izvestia, apropiată Kremlinului, scoate la iveală detalii despre un incident care a avut loc în timpul negocierilor pe marginea planului Kozak. „În ultimul moment, după ce s-a consultat cu oficiali europeni, Vladimir Voronin s-a răzgândit să semneze memorandumul în 2003. După cum au relatat pentru Izvestia martori ai acelor evenimente dramatice, înainte de a semna documentul, Voronin era foarte emoţionat, iar după convorbirea cu Solana chiar a căzut în disperare. "Nu pot să semnez acest document! Ce să mă fac?" a exclamat el. "Doar sunteţi ofiţer. Împuşcaţi-Vă!" a glumit ironic Dmitri Kozak”.