Un grup de creștini, participanți la protestul contra marșului LGBT din 19 mai, cer implicarea Procuraturii și tragerea la răspundere a polițiștilor responsabili de asigurarea ordinii publice. Creștinii acuză că au fost bruscați nefondat de către polițiști în timp ce manifestau pașnic și spun că au rămas profund traumatizați și șocați de acest comportament al forțelor de ordine.
Într-o conferință de presă la IPN, preotul Ghenadie Valuța a spus că grupul de creștini a ieșit în stradă nu pentru a se bate cu reprezentanții minorităților sexuale, ci pentru a se opune – printr-o manifestare pașnică – pseudo-valorilor promovate de aceștia. „Îi iubim pe toți, dar nu iubim păcatul pe care ni-l agață majorității noastre creștine”, a spus Ghenadie Valuța.
Preotul a făcut apel către conducerea țării să nu încurajeze acțiunile publice ale comunității LGBT. „Domnule Filip, domnule Candu, domnule Plahotniuc, nu oferiți protectorat minorităților sexuale, nu vă lăsați atrași în cursa protectoratului homosexualității în Republica Moldova, că Dumnezeu îți ia mintea și te autodistrugi”, a menționat preotul.
Igor Sârbu, reprezentant al Mișcării de Tineret „Voievod”, spune că toate probleme din societate apar pentru că în ultimul timp oamenii se îndepărtează de Dumnezeu. „Undeva, cred că aceste elemente care vin la noi din Europa sunt niște momente impuse autorităților noastre pentru anumite facilități. Acuzăm nu doar acești participanți la paradă, dar și acei funcționari publicei care și-au vândut iscălitura pentru a permite aceste evenimente”, a spus tânărul.
Juristul Radu Bușila a amintit că legea supremă, Constituția, prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre bărbat și femeie. Nicio altă lege adoptată nu poate anula ceea ce este specificat în Constituție. Iar Legea privind întrunirile le interzice pe cele care încalcă moralitatea publică.
Activistul Sergiu Ungureanu a comunicat că, deși s-a aflat destul de departe de zona marșului LGBT, a fost reținut pentru jumătate de oră de către colaboratorii poliției, pentru stabilirea identității. El spune că a fost martorul comportamentului violent al Poliției. Oamenii legii nu dețineau informații precise despre străzile închise din oraș în legătură cu manifestația, deși legea prevede că orice cetățean are dreptul să ceară polițiștilor aceste informații.
Creștinii au lansat o adresare publică către Guvern, Parlament, Ministerul Afacerilor Interne, SIS și candidații la funcția de primar al capitalei, în care relatează despre comportamentul agresiv al poliției și admiterea mai multor încălcări de procedură.
În spațiul public au apărut mai multe înregistrări video care arată cum, în data de 19 mai, mai mulți enoriași încearcă să treacă de cordonul de polițiști care despărțeau cele două tabere de manifestanți, iar în consecință polițiștii folosesc lacrimogene. Într-un alt video, o femeie care protesta pașnic la marginea străzii, în apropiere de coloana cu manifestanții LGBT, este dusă cu forța de un polițist într-o direcție necunoscută.