Europa nu respinge religia. Dimpotrivă, o prețuiește ca parte din moștenirea sa culturală și spirituală. Preotul Andrei Rusu, de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Chișinău, combate falsurile apărute tot mai des în spaţiul public privind rolul religiei în societățile democratice europene și subliniază că „Europa este casa noastră, pentru că noi, la rândul nostru, suntem europeni şi din punct de vedere geografic, şi din punct de vedere spiritual”, transmite IPN.
„Europa este locul în care avem ocazia să ne construim comunităţile din diasporă, comunităţile parohiale în diasporă, care ne oferă această posibilitate. Europa este locul în care încă avem de unde să învăţăm, de unde avem adevărata caritate, pentru că ai noștri tineri plecaţi în Europa au simțit adevărata dragoste şi forţa aceasta a carităţii creştinilor din Italia, sau oricare altă ţară europeană, atunci când au fost în dificultate”, a menţionat clericul într-un mesaj video distribuit de fostul ministru de externe, Nicu Popescu.
Preotul Andrei Rusu a îndemnat oamenii să aibă „discernământ în a alege informaţia şi în a pricepe că adevărata valoare creştină e trăită aici, acasă, dar şi acolo unde bisericile încă îl propovăduiesc pe Hristos”.
La 20 octombrie cetățenii țării sunt așteptați la urne în cadrul unui plebiscit privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Alegătorii vor răspunde dacă sunt sau nu sunt de acord cu modificarea Constituției în care să fie introdus vectorul european al țării. Printre falsurile răspândite în spațiul public legate de Biserică este și acela că, dacă Republica Moldova va fi parte a UE, ortodocșii vor fi forțați să devină catolici, iar în cimitire morții vor fi înmormântați fără de cruci. Autoritățile precizează că în Europa convingerile religioase ale fiecărui cetățean sunt de neatins.