logo

Preoțimea recomandă începerea anului școlar luni, 2 septembrie


https://www.ipn.md/ro/preotimea-recomanda-inceperea-anului-scolar-luni-2-septembrie-7967_1106563.html

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a venit cu o reacție la circulara Ministerului Educației și Cercetării care lasă la discreția instituțiilor de învățământ să organizeze careul solemn și prima lecție din noul an școlar fie pe 1 sau 2 septembrie. Sugestia Direcției mitropolitane este ca solemnitatea de început al anului școlar să fie organizată luni, și nu duminica, luând în considerare faptul că Republica Moldova este o țară cu o populație majoritar ortodoxă, transmite IPN.

Direcția recomandă instituțiilor de învățământ să organizeze careul de „Primul Sunet” luni, 2 septembrie, în acest mod va fi respectată porunca evanghelică conform căreia Duminica e zi de odihnă și de participare la sfintele slujbe”, precizează sursa citată.

În mesaj sunt vizați și preoții, care sunt îndemnați  să participe la careul organizat pe data de 2 septembrie și să binecuvânteze acest eveniment prin citirea rugăciunii pentru elevi și corpul profesoral.

Potrivit documentului emis de Ministerul Educației și Cercetării,
instituțiile de învățământ, urmare a hotărârii Consiliului profesoral, sunt în drept să decidă ora și data desfășurării careului solemn și a primei lecții din noul an de studii. La fel, școlile pot să decidă formatul careului, dar și a activităților care vor avea loc în sălile de clasă în prima zi a anului de studii 2024-2025.