logo

Premise pentru o protecție mai bună a localităților de efectele inundațiilor


https://www.ipn.md/ro/premise-pentru-o-protectie-mai-buna-a-localitatilor-de-efectele-inundatiilor-7967_1041597.html

Republica Moldova va putea preveni și gestiona mai ușor inundațiile, potrivit Concepției reformei sistemului național de gestionare, prevenire și reducere a consecințelor inundațiilor, aprobate de Guvern, transmite IPN.

Concepția aliniază legislația națională la directivele UE, conține o radiografie a situației în domeniu, stabilind o serie de măsuri pentru protecția populației și a localităților de efectele negative ale inundațiilor.

Printre acţiunile incluse în plan se regăsesc: elaborarea hărţilor de risc la inundaţii, a planurilor de gestionare a riscului de inundaţii în bazinele Nistru și Prut, crearea sistemului național de monitorizare și prognoze hidrologice, precum și implementarea sistemelor automatizate de avertizare în cazul ruperii digurilor nodurilor hidrotehnice Costeşti-Stânca, Dubăsari şi a barajului lacului de acumulare Vatra.

Urmează să fie reabilitate digurile de protecție pe râurile Nistru și Prut, precum și pe râurile mai mici. În Republica Moldova există aproximativ 60 de rețele de diguri de protecție cu o lungime totală de peste 1000 de kilometri, care protejează peste 95 de mii de hectare de teren şi 93 de localități. Vor fi reparate şi barajele lacurilor de acumulare pe râurile Nistru și Prut.

Alte măsuri se referă la elaborarea unei strategii naționale de management al riscului de inundații pe termen mediu și lung și ajustarea regulilor de exploatare a nodurilor hidrotehnice pe râurile Nistru şi Prut. De asemenea, pentru acoperirea unor posibile prejudicii, vor fi promovate asigurările obligatorii ale clădirilor, terenurilor agricole şi căilor de comunicații amplasate în zonele cu risc.

Gradul de expunere a Republicii Moldova la inundații este de 40%, iar în unele regiuni de până la 80%. În zonele cu pericol de inundaţie sunt amplasate 659 de localităţi, cu o populaţie de peste 100 de mii de locuitori. Ultimele inundaţii semnificative s-au produs în 2010.