Premierul Tarlev: „Populaţia nu trebuie să aştepte efectele colaborării cu FMI, dar să se consolideze în jurul Guvernului”
https://www.ipn.md/ro/premierul-tarlev-populatia-nu-trebuie-sa-astepte-efectele-colaborarii-cu-7966_959235.html
Premierul Vasile Tarlev susţine că populaţia nu trebuie să aştepte când va resimţi beneficiile Acordului de finanţare, aprobat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar să se consolideze pentru a contribui la efortul Guvernului privind dezvoltarea social-economică a ţării. „Doar atunci când populaţia va conştientiza acest fapt, va veni timpul când vom trăi mai bine”, iar „cei care aşteaptă rezultatele muncii unor „grupuri” niciodată nu vor resimţi rezultatele implementării Acordului cu FMI”, a declarat a declarat pentru presă, miercuri, 10 mai, primul ministru. (Înregistrare Vasile Tarlev)
Vasile Tarlev a menţionat că este pentru prima oară când Programul de finanţare cu FMI este elaborat de către Guvernul R. Moldova. Odată cu aprobarea acordului, R. Moldova a obţinut şi permisiunea de a participa la discuţiile privind restructurarea datoriilor externe bilaterale, în cadrul Clubului de la Paris, care vor avea loc la 11-12 mai. Un grup de experţi în frunte cu ministrul Finanţelor Mihai Pop s-a deplasat la Paris pentru a finaliza negocierile cu ţările creditoare.
Potrivit premierului, prima tranşă în sumă de 16,9 mil. USD va fi obţinută până la finele lunii mai curent. Aceasta urmează a fi utilizată pentru consolidarea rezervelor financiare ale statului. Următoarele tranşe vor fi direcţionate Băncii Naţionale a Moldovei pentru menţinerea valutei naţionale, rezervelor statului şi ameliorarea climatului de afaceri.
Una din principialele condiţiile impuse de FMI în cadrul Programului este continuarea reformei administraţiei publice centrale, precum şi reorganizarea Consiliului Creditorilor de Stat, prin transmiterea funcţiilor sale către organele fiscale. La fel, FMI solicită îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici, reducerea sărăciei, micşorarea nivelului inflaţiei, dezvoltarea infrastructurii statului, administrarea mai eficientă a patrimoniului public şi altele.
Consiliul executiv al FMI, a aprobat, la 5 mai curent, un nou acord cu R. Moldova, pe termen de trei ani, în baza Mecanismului pentru Reducerea Sărăciei şi Creştere Economică, în valoare de circa 118,2 mil. USD, sau 80,08 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST).
Creditele FMI sunt acordate în regim preferenţial, cu o rată a dobânzii de 0,5 la sută, pe un termen de 10 ani şi o perioadă de graţie de 5 ani. Debursările vor avea loc la fiecare 6 luni, iar după fiecare tranşă va avea loc o evaluare din partea FMI .