Premierul României, Nicolae Ciucă, spune că nu există o altă opțiune care le poate oferi cetățenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrarea europeană. După întrevederea cu premierul Dorin Recean la Chișinău, oficialul a declarat că România este gata să acorde sprijinul necesar și să-și împărtășească toată experiența sa în procesul de integrare, care nu este deloc ușor, dar extrem de necesar, transmite IPN.
„Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor și a integrării europene cu scopul de a oferi un trai mai bun cetățenilor ei. Aveți, domnule prim-ministru, un obiectiv clar pe termen scurt, cel al îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene și începerii negocierilor de aderare. Așa cum am discutat, vă vom acorda întreg sprijinul nostru și vom folosi toată experiența noastră. Nu este un drum ușor, dar este un efort necesar și benefic în care vă susținem cu tărie”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Am discutat cu privire la demersurile noastre, printre altele, pentru renovarea și construcția de noi poduri peste râul Prut, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontiere, pentru implementarea proiectului legat de controlul coordonat la graniță, pentru formarea de personal în diverse sectoare și structuri ale Republicii Moldova, dar și pentru dezvoltarea infrastructurii energetice între cele două state”, a spus premierul român.
România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova prin acordarea de burse în universitățile românești pentru toate programele de studii și la toate nivelurile educaționale. Oficialul a mai spus că România a acordat asistență sub formă de sprijin financiar nerambursabil, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură și alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iași-Chișinău, prin transfer de experiență etc.
„Nu suntem singuri. Suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna. Mi-am asumat să mă implic personal în dezvoltarea relației apropiate cu România. Așa cum spuneam și la București, România este avocatul nostru în toate instituțiile noastre europene. Astfel putem avansa în parcursul european, în pofida provocărilor generate de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Potrivit lui, autoritățile de la Chișinău reușesc rapid și eficient să coordoneze cu Bucureștiul dosarele de interes reciproc, în spiritul solidarității și relației speciale în care este împărtășit trecutul, este gestionat prezentul și este construit viitorul. Premierul a menționat că a convenit, împreună cu omologul său român, acțiunile comune de perspectivă în implementarea Programului național pentru următorii trei ani privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale din Moldova, inclusiv populația adultă.
De asemenea, părțile au discutat despre extinderea relațiilor economice. Sunt identificate mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul. Premierul a mai spus că schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Autoritățile sunt determinate să dezvolte infrastructura podurilor peste Prut și să îmbunătățească conectivitatea transfrontalieră. Deja în luna mai va fi lansată circulația pe podul de pontoane Leova-Bumbăta. De asemenea, urmează modernizarea a trei poduri existente: Sculeni-Sculeni, Cahul-Oancea și Leușeni-Albița. Pentru aprilie țintim aprobarea și semnarea acordurilor corespunzătoare, a precizat Dorin Recean.