logo

Premierul român: Este importantă stimularea investiţiilor româneşti în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/premierul-roman-este-importanta-stimularea-investitiilor-romanesti-in-republica--7965_1029245.html

Şeful executivului de la Bucureşti, Dacian Cioloş, aflat în vizită la Chişinău, a comunicat că România ar putea deschide în Republica Moldova o filială a Fondului de Garantare şi Creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii româneşti care îşi vor deschide filiale în Moldova, transmite IPN. 

Într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu premierul Pavel Filip, Dacian Cioloş a menţionat că urmează a fi iniţiate acţiuni care să vină în sprijinul  investitorilor români care îşi doresc să se extindă în Republica Moldova. Oficialul a anunţat că există o bancă românească importantă care este gata să investească în Republica Moldova.

În altă ordine de idei, premierul român a remarcat importanţa colaborării în domeniul energetic, şi anume implementarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România.

Oficialul s-a referit şi la finanţarea nerambursabilă oferită de România. Partea românească va acorda circa trei milioane de euro pentru 80 de grădiniţe din Republica Moldova. Alte două milioane urmează să fie acordate pentru finanţarea proiectelor destinate localităţilor rurale. Totodată, a fost lansată licitaţia pentru achiziţia a 100 de autobuze şcolare pentru elevii din stânga Prutului.

Dacian Cioloş a mai spus că pentru ca ajutorul să fie eficient e nevoie ca la Chişinău să se menţină stabilitate şi să fie continuate reformele.