Premierul reproşează experţilor independenţi dezinformarea comunităţii internaţionale
https://www.ipn.md/ro/premierul-reproseaza-expertilor-independenti-dezinformarea-comunitatii-internati-7965_966832.html
Premierul Vasile Tarlev consideră că experţii independenţi dezinformează opinia publică în legătură cu realizările Guvernului privind Planul de Acţiuni RM – UE. Vasile Tarlev a declarat, vineri, 12 octombrie, în cadrul Comisiei Naţionale privind Integrarea Europeană că „unii aşa-numiţi experţi cărora nu le-am solicitat să fie experţi, aduc informaţii eronate societăţii şi trezesc îngrijorări experţilor din partea Uniunii Europene”. Premierul nu a dat nici un nume dar a solicitat Ministerului de externe să organizeze o masă rotundă pentru „experţii cu reproşuri”, ca aceştia să nu să se facă de ruşine prin dezinformare, dar şi pentru a-i încadra în implementarea acţiunilor Planului.
Potrivit premierului, „a critica şi a face recomandări iresponsabile este simplu, în timp de îndeplinirea Planului de Acţiuni RM – UE este necesară pentru toată societatea”.
Totodată, premierul a subliniat că realizarea prevederilor Planului de Acţiuni RM – UE se află pe ultima sută de metri. Guvernul şi-a propus să fnalizeze Planul până la 17 noiembrie, când se împlinesc 5 ani de la decretul şefului statului privind formarea Comisiei Naţionale de Integrare Europeană. Termenul limită de realizare a Planului este 1 martie 2008.
În cadrul unor dezbateri publice de săptămâna curentă analistul Nicu Popescu a declarat că existenţa unor deficienţe de democraţie în R. Moldova face ca Uniunea Europeană să fie parţial dezamăgită de progresul în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE.
Potrivit lui, cele mai mari deficienţe sunt legate de aspectele democratice, mass-media, drepturile omului, precum şi reformarea forţelor de ordine şi UE atrage atenţia din ce în ce mai mult la acest fapt, de o manieră din ce în ce mai publică.
În cadrul aceloraşi dezbateri, preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Andrei Popov a menţionat că un nou raport privind implementarea Planului va fi făcut public în luna aprilie 2008. Acesta va fi elaborat conform unei metodologii speciale. Se cunoaşte deja că pentru R. Moldova compartimentul privind funcţionarea instituţiilor democratice va fi mult mai extins în comparaţie cu raportul anterior. Astfel că declaraţiile autorităţilor făcute „în spiritul Gosplanului” că până la 17 noiembrie va fi încheiată implementarea Planului trezesc nedumeri la Bruxelles şi arată că pentru Chişinău nu esenţa reformelor este principalul, dar bifarea realizărilor.