logo

Premierul Luxemburgului urmează să viziteze Republica Moldova în toamnă


https://www.ipn.md/ro/premierul-luxemburgului-urmeaza-sa-viziteze-republica-moldova-in-toamna-7965_1006148.html

Prim-ministrul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, urmează să întreprindă o vizită în Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. Despre aceasta a comunicat şeful Guvernului moldovean, Iurie Leancă, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit premierului, se vor depune eforturi ca oficialul luxemburghez să vină în Moldova până la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, transmite IPN.

Iurie Leancă a comunicat că întrevederea cu oficialul luxemburghez a avut loc în cadrul celei de-a 15-a reuniune a Consiliului de Cooperare Moldova-UE. Premierul a spus că raportul ultimei misiuni de evaluarea a progreselor Republicii Moldova este pozitiv, dar oficialii UE mai remarcă unele restanţe.

Prim-ministrul moldovean spercă o altă evaluare a Republicii Moldova va constata că ţara a îndeplinit toate condiţionalităţile. Deocamdată trebuie să se lucreze pentru introducerea paşapoartelor cu cip integrat, crearea unui sistem de supraveghere fixă a frontierelor, crearea unei baze de date a persoanelor traficate, reformarea Centrului Naţional Anticorupţie, continuarea implementării refomelor în domeniul justiţiei, şi altele.

Luxemburgul este disponibil de a trimite o echipă de experţi care să ajute Republica Moldova în ajustarea reglementărilor din sistemul financiar-bancar la cele din UE, astfel încât să fie sporită stabilitatea în domeniu. Premierul Iurie Leancă a făcut o solicitarea de asistenţă în acest sens.

Iurie Leancă i-a adresat invitaţia omologului său de a vizita Moldova împreună cu un grup de oameni de afaceri pentru identificarea unor proiecte investiţionale.