logo

Premierul la București: Ne dorim ca cetățenii să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta


https://www.ipn.md/ro/premierul-la-bucuresti-ne-dorim-ca-cetatenii-sa-nu-simta-ca-au-trecut-dintr-o-ta-7965_1045471.html

Premierul Pavel Filip susține că la Chișinău a devenit un adevărat trend să te declari pentru unire și multe partide își adjudecă acest deziderat, însă nu doar declarațiile tari asigură această apropiere, însă proiectele concrete. După ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și România, care avut loc joi, 22 noiembrie, la București, Pavel Filip a declarat că Republica Moldova își dorește ca apropierea de România să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii, transmite IPN.

„Noi ne dorim o infrastructură integrată comună. Ne dorim ca această apropiere, această unire, dacă vreți, să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii. Să ne integrăm sistemele de transport, sisteme de comunicații electronice, sistemele mediu. Să ne integrăm sistemele de securitate sau sistemele de educație și cultură”, a spus premierul într-o conferință de presă. Premierul își dorește ca cetățenii să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming. Și ca prim pas simbolic s-a convenit ca roamingul să nu fie achitat de către cetățeni pe 1 decembrie 2019.

Pavel Filip s-a referit și la proiectul „Autostrada Unirii” – autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni. De asemenea, urmează să fie întreprinse acțiuni privind construcția a două poduri rutiere noi peste Prut, la Ungheni și la Grozești. Unul dintre cele mai importante proiecte, care a adus în Republica Moldova investiții românești, este cel de interconectare energetică și gazoductul Ungheni-Chișinău.

Pavel Filip a menționat că România este principalul partener comercial pentru Republica Moldova. Volumul comerțului exterior doar anul acesta a crescut cu 30% în comparație cu anul trecut și a depășite deja cifra de un miliard de dolari. „Noi suntem două țări care există în același spațiu comun lingvistic, cultural și de valori. Pe această cale, am reiterat că aderarea la Uniunea Europeană rămâne singurul nostru plan și eforturile noastre vor fi intensificate, inclusiv în contextul deținerii președinției României la Consiliul Uniunii Europene”, a mai spus prim-ministrul.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat că cea de-a patra ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova are loc în an centenar, dar și în apropierea Zilei Naționale a României. În cadrul discuțiilor a fost abordat stadiul relațiilor bilaterale economice și comerciale. „Acest lucru ne-a oferit oportunitatea de a vedea cum să impulsionăm relațiile dintre România și Republica Moldova, de a avea o abordare sectorială în ceea ce privește cooperarea dintre cele două state, de a vorbi despre proiecte concrete pe care să le punem în aplicare, despre o foaie de parcurs cu responsabili, dar în același timp de a vedea cum impulsionăm și proiectele aflate deja în derulare”, a notat premierul român.

Viorica Dăncilă a menționat că semnarea acordurilor în diferite domenii arată că au fost făcuți pași importanți, începând de astăzi și aceștia trebuie continuați. Potrivit premierului român, s-a discutat și despre impulsionarea investițiilor, dar și despre preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. „Am vorbit despre reformele pe care trebuie să le facă Republica Moldova, despre apartenența Republicii Moldova la Uniunea Europeană. România este dispusă să ofere expertiză și experți pentru aceste reforme și să susțină Republica Moldova în drumul pro-european. Considerăm că drumul pro-european este singura soluție pentru Republica Moldova și pentru prosperitatea cetățenilor din Republica Moldova”, a mai spus Viorica Dăncilă.