logo

Premierul la Bratislava: Susținerea Slovaciei este foarte importantă pentru noi


https://www.ipn.md/ro/premierul-la-bratislava-sustinerea-slovaciei-este-foarte-importanta-pentru-7965_1107165.html

Locul Moldovei este în marea familie europeană, iar susținerea Slovaciei este foarte importantă pentru noi, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul întrevederii cu omologul său slovac, Robert Fico. La Bratislava, cei doi oficiali au discutat agenda moldo-slovacă, extinderea relațiilor economice și investiționale dintre cele două state, dar și parcursul european al Republicii Moldova, transmite IPN.

Șeful executivului de la Chișinău a menționat că exemplul Slovaciei, care acum 20 de ani a ales viitorul într-o uniune a țărilor democratice, este o sursă de inspirație pentru Republica Moldova. După integrarea în Uniunea Europeană, Slovacia a trecut printr-o transformare semnificativă: economia a crescut cu 80%, salariile oamenilor s-au dublat, au fost create sute de mii de locuri de muncă, iar nivelul sărăciei s-a redus în jumătate. În același timp, securitatea oferită de aderarea Slovaciei la UE și zona euro a încurajat investiții străine directe importante.

„Vedem cum, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, Slovacia a făcut un salt uriaș înainte. Ați devenit mai prosperi, mai inovatori și mai puternici. Aceasta este și prioritatea Republicii Moldova. Avem un plan pentru Moldova Europeană și continuăm reformele necesare pentru a asigura condiții mai bune de viață pentru cetățeni și pentru a asigura pace și bunăstare. Locul Moldovei este în marea familie europeană, iar susținerea dumneavoastră este foarte importantă pentru noi”, a spus Dorin Recean.

Premierul slovac Robert Fico, citat într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău, a reconfirmat disponibilitatea deplină de a susține Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană, reafirmând angajamentul Slovaciei pentru consolidarea parteneriatului bilateral și sprijinirea reformelor. „Vă asigur că Republica Moldova va fi plasată în continuare printre țările care în mod prioritar vor beneficia de suport din partea noastră. Nu există o soluție mai bună decât să fiți membri ai Uniunii Europene și vom împărtăși, la etapa de preaderare, toată experiența pe care o avem”, a spus Robert Fico.



La Bratislava, prim-ministrul a avut o întrevedere cu președintele Slovaciei, Peter Pellegrini. „Construim un stat european cu instituții puternice, care să ofere siguranță și servicii de calitate cetățenilor, iar Slovacia rămâne susținătoare consecventă a eforturilor noastre. Vedem cum s-a dezvoltat Slovacia după aderare și asta vorbește despre faptul că Uniunea Europeană oferă un șir de perspective statelor membre, chiar dacă trebuie să muncim mult pentru a îndeplini scopul nostru”, a spus Dorin Recean.

Cei doi oficiali au vorbit și despre posibilitățile de creștere a schimburilor comerciale dintre cele două state. A fost accentuată necesitatea schimbului de experiență în domeniul desfășurării achizițiilor publice și pe segmentul securității cibernetice.

„Aveți tot suportul nostru în procesul de integrare europeană și în procesul de negocieri. Ne bucurăm pentru rezultatele pe care deja le-ați obținut. Știm că veți avea referendum și sperăm că oamenii din Moldova vor lua o decizie corectă”, a declarat președintele Slovaciei, citat într-un comunicat de presă al executivului de la Chișinău.



Dorin Recean a avut o întrevedere și cu vicepreședintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Ziga. Interlocutorii s-au referit la importanța consolidării dialogului bilateral la nivel legislativ, la extinderea domeniilor de cooperare și accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, premierul a accentuat interesul Guvernului pentru schimbul de experiență în domeniile agricultură și mediu.

La rândul său, Peter Ziga și-a exprimat speranța că în cadrul referendumului constituțional din 20 octombrie cetățenii Republicii Moldova vor demonstra dorința fermă de aderare a țării la Uniunea Europeană, subliniind că Slovacia va acorda sprijinul necesar în acest parcurs.