Republica Moldova ar putea deveni membru al Uniunii Europene în anul 2019, când preşedemţia UE va fi asigurată de România, a declarat premierul Iurie Leancă în cadul emisiunii „Fabrika” de miercuri de la postul de televiziune „Publika TV”.
Premierul a precizat în acelaşi context că se preconizează ca la summitul de la Riga din anul 2015 Republica Moldova să obţină statutul de candidat la UE.
Cât privesşte semnarea acordului de asociere, şeful cabinetului de miniştri a declarat că evenimentul se va produce ma curând în luna iulie a anului curent şi nicidecum mai devreme, deoarece „economia nu este pregătită”. Potrivi lui Leancă, deja se lucrează cu producătorii autohtoni în sensul ajustării produselor moldoveneşti la cerinţele pieţei europene şi că în toamna 2014 va fi posibil exportul de produse alimentare în Uniunea Europeană.
Iurie Leancă a recunoscut că relaţiile Chişinăului cu Moscova sunt tensionate , „încrederea pe care s-a construit sistemul a fost zdruncinat din temelii” şi speră să spargă gheaţa prin „dialog şi comunicare”. „Integrarea europeană nu înseamnă că vrem relaţii mai proaste cu Rusia şi, dimpotrivă, ne dorim un dialog pe cât se poate de serios cu Moscova”, a precizat premierul moldovean.
Leancă a mai spus că speră că situaţia se va ameliora după vizita ministrului de Externe, Natalia Gherman, la Moscova, şi vizita omologului său rus, Serghei Lavrov, la Chişinău.
Invitatul permanent al emisiunii „Fabrika” , comentatorul Cristian Tabără, a opinat că prognozele şefului cabinetului de miniştri privind aderarea la Uniunea Europeană sunt destul de optimiste, dacă e să luăm în considerare ritmul abolirii regimului de vize şi de semnare a Acordului de asociere.