Premierul Natalia Gavrilița solicită Parlamentului instituirea stării de urgență pentru un termen de 30 de zile. „Guvernul vă propune un set de măsuri care trebuie luate de urgență pentru a răspunde acestui risc de sistare a furnizării gazelor. Guvernul și alte autorități trebuie să ia decizii prompte, rapide și să asigure servicii calitative pentru cetățeni”, a declarat șefa executivului, citată de IPN.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va institui un regim special de procurare a gazelor naturale. Va aloca bani pentru procurarea volumelor necesare de gaze și va adopta decizii pentru întreprinderea acțiunilor rapide de asigurare cu gaze, inclusiv prin derogare de la actele normative. Comisia va dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice și va putea împuternici furnizorii și distribuitorii să procure, să transporte și să distribuie gazele naturale pentru întreg teritoriul țării.
Răspunzând la întrebări, Natalia Gavrilița a precizat că autoritățile vor prezenta mecanismele de acordare a compensațiilor pentru cetățeni în momentul în care va avea contracte semnate și va cunoaște tarifele la gaze. „Acest Guvern deja a negociat cu FMI și a asigurat 564 de milioane de dolari pentru următorii trei ani și patru luni și va mai avea resurse pentru susținerea cetățenilor, pentru că implementează reforme care sunt susținute”, a notat premierul.
În timpul rundei de întrebări, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco, a declarat că guvernarea vorbește atât de frumos despre alternative pe piața gazelor de parcă Ucraina sau Polonia ar produce propriul gaz, dar nu îl transportă pe cel rusesc. „Vă comportați destul de sigur și devine clar pentru toți că nu spuneți totul până la capăt. Sunteți gata să procurați astăzi gaze la orice preț, important această achiziție să nu fie direct din Federația Rusă. Sunteți gata să plătiți orice preț probabil din ajutorul care va fi acordat de anumite structuri internaționale”, a declarat parlamentara BCS.
Deputatul Partidul Politic Șor, Denis Ulanov, a solicitat precizări cu privire la organizarea alegerilor locale noi pe 21 noiembrie, inclusiv la Bălți, în contextul instituirii stării de urgență. Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că mențiuni cu privire la desfășurarea scrutinului ar putea fi făcute de legislativ în hotărârea sa. Comisia Electorală Centrală poate interpreta legislația electorală, dar, în opinia sa, nu ar fi motive ca alegerile să nu aibă loc. Or starea de urgență este legată de situația pe piața gazelor naturale.
Runda de întrebări răspunsuri continuă.