logo

Premierul în Parlament: Guvernul construiește și va continua să construiască o Moldovă europeană


https://www.ipn.md/ro/premierul-in-parlament-guvernul-construieste-si-va-continua-sa-7965_1103295.html

Guvernul construiește și va continua să construiască o Moldovă europeană, în care toți locuitorii au condiții bune de viață. Construcția Moldovei nu este un proces de o zi sau două. Acest proces durează și e nevoie de fiecare. Declarația aparține premierului Dorin Recean și a fost făcută în plenul Parlamentului, unde a prezentat Raportul de activitate a executivului în anul 2023. Prezentarea raportului a durat în jur de jumătate de oră, iar runda întrebări răspunsuri a depășit două ore. Opoziția nu a ezitat să critice guvernarea, unii dintre deputați cerând și demisia cabinetului de miniștri, transmite IPN.

Potrivit premierului, Guvernul a lucrat pe câteva direcții concomitente în 2023. Prima a fost dezvoltare economică și creșterea bunăstării, iar a doua s-a axat pe pace și securitate. Or, dincolo de agresiunea militară a Rusiei în țara vecină, Republica Moldova este și ea atacată prin mijloace hibride din interior și exterior, dar Guvernul asigură pacea și stabilitatea, spune Dorin Recean.

„Anticorupție și reforma justiției. Este cea mai dificilă reformă pe care trebuie să o realizăm. În același timp, anume justiția integră este pilonul sustenabilității oricărei reforme. Fără justiție integră, nu putem avea bunăstare pentru toți cetățenii, doar pentru cei șmecheri și corupți. Pedepsirea corupților și recuperarea banilor furați va readuce încrederea cetățenilor în instituțiile de drept”, susține șeful executivului.

O altă direcție este integrarea europeană. Potrivit premierului, aderarea la UE ajută Moldova să aibă mai multe resurse financiare ca să investească în bunăstarea oamenilor, iar mediul de afaceri să aibă acces la cea mai mare și mai bogată piață din lume, iar prin asta să deschidă locuri de muncă, să asigure salarii mai mari pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Am avut un an în care economia Republicii Moldova s-a recuperat după consecințele crizelor multiple ale anului 2022, cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am încheiat anul în creștere economică și cu o inflație diminuată la 4,2%. În fața tuturor provocărilor, prietenii noștri externi au continuat să ne susțină. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, ⅔ din exporturi merg anume pe piața europeană, iar în 2023 am reușit exporturi record de cireșe, struguri de masă și prune. Exporturile de servicii au înregistrat și ele o creștere de 12%, în special, în domeniul telecomunicațiilor, a informațiilor, transporturilor și construcțiilor”, a menționat Dorin Recean.

Șeful executivului a trecut în revistă un șir de proiecte implementate și în curs de implementare, printre care programul „Satul european”, care a continuat prin lansarea componentei „Satul european expres”, cu 989 de proiecte de dezvoltare în desfășurare și investiții de circa 1,5 miliarde lei din resursele Fondului Național pentru Dezvoltarea Regională și Locală. „S-a facilitat accesul la servicii vitale pentru comunități, oferind alimentare cu apă pentru aproximativ 80 de mii de locuitori din 78 de localități și canalizare pentru circa 50 000 de locuitori din 10 localități”, susține premierul.

Potrivit lui, s-a reușit construcția și reabilitarea a circa 530 de kilometri de drumuri naționale, regionale și locale, precum și transformarea sistemului de sănătate în unul capabil să ofere populației acces real la servicii medicale de calitate, medicamente sigure, eficiente și la prețuri accesibile, precum și soluții viabile de tratament și prevenire a bolii.

„Sectorul agricol a înregistrat o creștere semnificativă în anul 2023, constituind unul din principalii factori care au susținut economia națională. Vinurile noastre cuceresc lumea, ocupând locuri de frunte la concursurile internaționale, și au ajuns acum în peste 75 de țări ale lumii. Exportul de struguri de masă a crescut cu aproximativ 47%, în timp ce exportul de struguri pentru vin s-a dublat. Producția de lapte a crescut cu 15%, fiind stimulată de politica statului de acordare a plăților directe per cap de animal”, a precizat șeful cabinetului de miniștri.

Acesta a mai spus că în anul 2023, Guvernul s-a concentrat pe promovarea unei politici bugetare stimulative, orientate spre stabilitate și reforme care să favorizeze relansarea și creșterea economică. Veniturile bugetare au crescut cu 11,8%, fiind încasate 102,3 miliarde de lei. „De la 1 octombrie, în cadrul pachetului de suport „Spor pentru Moldova” am reușit să asigurăm creșteri salariale pentru personalul medical și oamenii de teatru, dar și plăți unice cadrelor didactice și non-didactice, salvatorilor, polițiștilor și carabinierilor. La finalul anului 2023, întreprinderile de stat au contribuit la buget cu aproximativ 87 milioane de lei, iar societățile pe acțiuni ale statului au transferat dividende în valoare de peste 215 milioane de lei”, mai spune Dorin Recean.

În ceea ce ține de domeniul energetic, premierul a precizat că, pentru prima dată în 30 de ani, Republica Moldova este independentă energetic, nu poate fi șantajată cu soarta țării de „Gazprom” și are libertatea de a cumpăra gaz la cel mai potrivit preț, în interesul cetățenilor.

În altă ordine de idei, prim-ministrul a spus că, în pofida amenințărilor hibride ale Kremlinului și agresiunii ruse din Ucraina, Chișinăul reușește să alinieze teritoriul din stânga Nistrului la obiectivul de pace și stabilitate. „Parcursul european al țării nu prezintă un impediment în calea soluționării conflictului transnistrean. Din contra, reglementarea diferendului transnistrean se va realiza doar pe cale pașnică, iar cetățenii noștri pe ambele maluri ale Nistrului beneficiază deja din plin de avantajele acestei integrări”, afirmă premierul.

Dorin Recean a mai subliniat că anul 2023 a fost un an decisiv pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Deciziile istorice ale Consiliului European de a oferi statutul de țară candidată pentru aderare la UE și mai apoi de a iniția negocierile pentru aderare au reprezentat un succes important pentru Republica Moldova. Potrivit lui, este un merit incontestabil al președintei Maia Sandu, al majorității parlamentare, al echipei de funcționari din ministere și agenții, dar și al majorității covârșitoare a cetățenilor acestei țări care susțin drumul ireversibil în UE.