Premierul este îngrijorat că R. Moldova nu va putea aplica din start beneficiile acordului de comerţ asimetric
https://www.ipn.md/ro/premierul-este-ingrijorat-ca-r-moldova-nu-va-putea-aplica-din-start-beneficiile--7966_967297.html
Premierul este îngrijorat că agenţii economici din Moldova nu vor putea aplica din start beneficiile acordului de comerţ asimetric cu Uniunea Europeană, la momentul intrării în vigoare a acestuia.
„Am muncit mult, am convins partenerii europeni, acum sunt îngrijorat dacă oamenii de afaceri, în special cei din complexul agroalimentar, nu vor putea face faţă pe deplin la în momentul implementării acestui acord”, a declarat premierul în cadrul Forumului „Agrobusiness-ul din Moldova: Propulsor al Creşterii Economice”.
Potrivit lui, de la momentul obţinerii acordului GSP+, la 1 ianuarie 2006, agenţii economici din Moldova au reuşit să facă primele exporturi în regimul respectiv doar peste cinci luni, cauza fiind lipsa de experienţă şi asigurarea corespunderii la cerinţele de calitate.
Vasile Tarlev a menţionat că agricultorii moldoveni au o experienţă relativ bună, ştiu ce au de făcut, însă nu au mijloace circulante. În acest sens el a menţionat că băncile comerciale ar trebui să-şi schimbe radical modalitatea de creditare a sectorului agroalimentar pentru că rata dobânzii propusă agricultorilor la creditele de scurtă durată practic face imposibilă realizarea unor proiecte durabile în domeniu.
Potrivit Premierului, în sectorul rural activează mai mult de jumătate din populaţia ţării, nedispunând la moment de alte ramuri economice puternice şi bogăţii naturale, în afară de pământ. În aceste condiţii, autorităţile sunt dispuse să contribuie la dezvoltarea sectorul agroalimentar în scopul obţinerii produselor alimentare pentru necesităţile populaţiei şi competitive pentru export. Totuşi, la părerea lui Vasile Tarlev, ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut ar trebui să fie diminuată de la 15%, actual, până la 8%, pentru că, în caz contrar, securitatea economică a ţării este sub pericol.
În aceeaşi ordine de idei, premierul a spus că în următorii ani vor fi întreprinse măsuri de perfecţionare a cadrului economico-legislativ şi juridic de susţinere a antreprenoriatului. Astfel, ramurile de prelucrare a materiei prime agricole vor beneficia de investiţii, care vor fi direcţionate spre: montarea şi reutilarea liniilor tehnologice de procesare a fructelor şi legumelor; crearea Caselor de ambalare pentru sortarea, ambalarea şi refrigerarea producţiei agricole; crearea (reabilitarea) centrelor de achiziţie a produselor agricole; formarea echipelor de marketing pentru studierea profundă a pieţelor de desfacere; completarea laboratoarelor cu utilaj şi aparate moderne pentru investigaţiile de producţie, etc.