logo

Premierul, despre încheierea vizitei misiunii FMI


https://www.ipn.md/ro/premierul-despre-incheierea-vizitei-misiunii-fmi-7965_1022916.html

Autorităţile de la Chişinău urmează să întreprindă urgent un set de măsuri până la sfârşitul lunii octombrie pentru a asigura pregătirea acordului memorandum cu Fondul Monetar Internaţional şi semnarea acestuia până la sfârşitul toamnei. Premierul Valeriu Streleţ a declarat, la un briefing de presă, cu privire la rezultatele vizitei misiunii FMI, că măsurile recomandate, care urmează a fi întreprinse într-o perspectivă imediată, vizează sectorul energetic. Este vorba despre perspectiva finalizării auditului şi punerea în aplicare a tarifelor reale, în paralel cu măsurile de asigurări sociale pentru categoriile vulnerabile, transmite IPN.

O altă măsură se referă la sectorul bancar – pe de o parte este vorba despre avansarea procesului de lichidare a celor 3 bănci, care potrivit premierului, decurge conform termenelor preconizate şi, pe de altă parte este vorba despre investigarea fraudelor din sectorul bancar. O necesitate este şi efectuarea unei radiografii a sistemului financiar, a politicilor macro-economice, a reformelor structurale în acest sector, dar şi adoptarea legislaţiei care ar asigura independenţa regulatorului. Nu în ultimul rând, o condiţie a FMI este aprobarea conducerii Băncii Naţionale a Moldovei.

Într-un comunicat de presă remis de Guvern se menţionează că la o întrevedere de evaluare a rezultatelor vizitei misiunii FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, premierul a solicitat ca o nouă misiune a fondului să vină în Moldova la începutul lunii noiembrie pentru negocierea şi semnarea Memorandumului de cooperare. De cealaltă parte, reprezentanţii FMI au confirmat disponibilitatea de a reveni în ţara noastră în condiţiile în care Republica Moldova va înregistra progrese la capitolele discute pe parcursul activităţii misiunii. Misiunea FMI s-a aflat la Chişinău în perioada 22 septembrie-6 octombrie.