logo

Premierul cere pedepse penale pentru responsabilii de moartea unei tinere din Drochia


https://www.ipn.md/ro/premierul-cere-pedepse-penale-pentru-responsabilii-de-moartea-unei-tinere-din-dr-7967_1037982.html

Premierul Pavel Filip cere tragerea la răspundere penală, nu doar demisie, pentru cei vinovați de moartea Niculinei Bulat, o tânăra de 20 ani din Drochia. În debutul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, vineri, 3 noiembrie, Pavel Filip a a spus că moartea tinerei a survenit din cauza neglijenței medicilor de la Spitalul raional Drochia și de la Spitalul municipal Bălți, care nu i-ar fi acordat asistenţa medicală necesară, transmite IPN.

Tânăra care se afla de mai mulți ani în dializă, ar fi suferit din cauza nepăsării medicilor. Într-o noapte, situația i s-a agravat. Fiind orfană, a rugat verișoara să cheme salvarea și a fost dusă la spitalul din Drochia. Acolo i-au pus doar un pansament și i-au spus să meargă la Bălți pentru a i se extrage lichidul acumulat în abdomen. La Bălți a ajuns pe cont propriu, deoarece ambulanța instituției medicale de la Drochia nu avea combustibil.

La Bălți i-au scos câțiva litri de apă din burtă și i-au spus să plece acasă, că nu pot să facă nimic, în pofida faptului că se simțea rău. Câteva zile nici nu a putut merge. A așteptat până a mers la Chișinău, ziua când trebuia să facă dializă. Se simțea atât de rău, că nu a putut urca în autobuz. Au apelat la o mașină personală și au ajuns la Centrul Mamei și Copilului, unde i-au spus să vină săptămâna viitoare. Din cauza complicațiilor apărute după ce s-a întors acasă, la câteva zile a fost internată la Chișinău, unde a decedat.

Premierul spune că acest caz arată lipsa bunului simţ al medicilor. Pavel Filip a cerut ca timp de o săptămână să fie identificați toți care au avut tangențe cu acest caz. „Aștept nu doar demisii. Vreau și răspundere penală. Trebuie să fie sesizate organele de control pentru a stabili gradul de responsabilitate al fiecăruia”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul sănătății, muncii protecției sociale și familiei Stela Grigoraș a spus că instituția pe care o conduce a inițiat o anchetă internă. „Indiferent care au fost circumstanțele, din eroare, imprudență, a unor cunoștințe medicale insuficiente sau a atitudinii în exercitarea profesiunii, cei care se fac vinovați vor fi sancționați potrivit legii, inclusiv penal, civil sau disciplinar”, se spune într-un comunicat de presă al ministerului.