logo

Premierul către miniștri: Sarcina dumneavoastră e să fiți pe jumătate miniștri, pe jumătate procurori


https://www.ipn.md/ro/premierul-catre-ministri-sarcina-dumneavoastra-e-sa-fiti-pe-7965_1083636.html

„În primele luni de activitate, sarcina dumneavoastră este să fiți pe jumătate miniștri, pe jumătate procurori”. Cu acest mesaj a venit prim-ministrul, Natalia Gavrilița, în fața miniștrilor, la prima ședință a Guvernului, care a avut loc astăzi, 9 august, transmite IPN.

Natalia Gavrilița spune că este interesată, la fel ca și cetățenii, să știe care sunt schemele prin care au fost delapidate sume din ministere și din instituțiile subordonate. „Vă rog foarte mult să verificați toate contractele de achiziții din ultima perioadă și să ne informați care au fost firmele abonate la achiziții, care achiziții vi se par dubioase, fie la etapa concursului, fie ce ține de prețul la produsele sau serviciile prestate”, a spus ea.

Premierul a relatat că este interesată să afle cine sunt oamenii din minister, sau din domeniu, care au intermediat sau au beneficiat de pe urma schemelor de delapidare.
În opinia sa, e nevoie de acest efort, în primul rând, pentru a fi oprite abuzurile și irosirea banilor publici și să se înțeleagă cum pot fi înlăturate „rețelele care parazitează pe spatele bugetului” și, în al doilea rând, pentru a transmite organelor abilitate informațiile despre ilegalități, corupție și abuz de putere.

Natalia Gavrilița a venit cu un mesaj către funcționari, spunându-le că, „vin vremurile bune” pentru funcționarii care lucrează și nu pentru cei care fură, vin oportunități mari de promovare în funcție pentru oameni cinstiți, dedicați domeniului în care lucrează, anume ei vor fi promovați și apreciați pentru eforturile oneste în beneficiul oamenilor.

„Pentru miniștri – echipele dumneavoastră vor însemna succesul dumneavoastră ca ministru, succesul acestui Guvern și vor determina, în mod important, mersul lucrurilor în această țară”. Premierul i-a îndemnat pe miniștri să găsească modalitățile optime pentru reorganizarea ministerelor așa ca, pe de o parte, să fie asigurat lucrul în echipă cu rezultate pentru cetățeni, iar, pe de altă parte, să existe siguranța că munca în serviciul public își recapătă demnitatea, respectul și prestigiul de care e nevoie într-un stat prosper. „Mesajul e simplu: cei care fură - dați afară, cei care lucrează - promovați și apreciați”, a conchis Natalia Gavrilița.

În prima ședință a Guvernului au fost demiși și numiți mai mulți secretari de stat din cadrul ministerelor, dar și demiși mai mulți șefi de Agenții.