logo

Premierul a pledat la Bişkek pentru eficientizarea cooperării cu statele membre ale CSI


https://www.ipn.md/ro/premierul-a-pledat-la-biskek-pentru-eficientizarea-cooperarii-cu-statele-membre--7965_1027677.html

Premierul Pavel Filip a pledat, la reuniunea şefilor de guvern din statele membre CSI de la Bişkek, Republica Kârgâză, pentru aplicarea integrală a Acordului de Liber Schimb în cadrul Comunităţii Statelor Independente, dar şi pentru optimizarea structurală a acestei organizaţii. În cadrul aceleiaşi reuniuni, premierul a avut o întâlnire cu omologul său rus, Dmitri Medevdev, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a afirmat că Moldova şi-a propus drept priorităţi de cooperare în cadrul CSI aprofundarea relaţiilor comerciale şi economice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor. Premierul a spus că Republica Moldova este interesată de consolidarea şi eficientizarea cooperării cu statele membre ale CSI prin intermediul unor noi mecanisme, care să răspundă ultimelor tendinţe de pe pieţele internaţionale.

„În acest sens, ţara noastră oferă multiple oportunităţi partenerilor din CSI în baza Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Pentru a elimina costurile tarifare şi a le reduce pe cele de producţie, companiile din CSI, dar şi din UE, ar putea fi interesate să-şi transfere unităţile în Moldova, beneficiind dublu de regimul comercial liberalizat cu CSI şi cu UE”, a subliniat Pavel Filip.

Referindu-se la Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI, Pavel Filip a declarat că prevederile lui nu sunt respectate, deoarece la efectuarea schimburilor comerciale, ţările membre întâmpină în continuare numeroase bariere. „În vederea dezvoltării cooperării la nivelul CSI, în special în domeniul economic, considerăm că este necesară aplicarea integrală a prevederilor Acordului de Liber Schimb. De asemenea, pledăm pentru o transformare calitativă a CSI, care ar putea genera optimizarea structurilor organizaţiei”, a declarat Pavel Filip.

La Bişkek, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Cei doi au discutat despre necesitatea continuării dialogului politic şi relansării relaţiilor economice dintre Moldova şi Federaţia Rusă. De asemenea, oficialii au vorbit despre stabilirea unei agende comune de acţiuni pentru identificarea soluţiilor pe întreg spectrul de problemele existente în cooperarea bilaterală.

Premierul moldovean s-a referit şi la viitoarea vizită a lui Dmitri Rogozin la Chişinău, preconizată pentru 5-6 iulie curent şi în cadrul căreia urmează a fi agreată o foaie de parcurs pentru eliminarea restricţiilor la exportul de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusă. În acest sens, autorităţile naţionale de profil vor colabora mai strâns cu agenţiile ruse pentru a asigura respectarea standardelor de calitate.
 
La rândul său, premierul Dmitri Medvedev a exprimat disponibilitatea părţii ruse de a relua relaţiile dintre cele două ţări, inclusiv pe platforma comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică. „Vreau să vă doresc succes în această perioadă economică deloc uşoară pentru Republica Moldova. Federaţia Rusă este interesată să reuşiţi şi sunt gata să discutăm despre situaţia curentă în relaţiile noastre şi perspectivele de viitor”, a spus Dmitri Medvedev.

Următoarea reuniune a şefilor de guvern din statele membre ale CSI va avea loc la 28 octombrie 2016, la Minsk, Belarus.