Premierii de la Chişinău şi Bucureşti discută despre organizarea unor şedinţe comune a celor două guverne
https://www.ipn.md/ro/premierii-de-la-chisinau-si-bucuresti-discuta-despre-organizarea-unor-7965_965406.html
Prim-ministrul R. Moldova Vasile Tarlev şi omologul său de la Bucureşti Călin Popescu Tăriceanu, aflat în vizită la Chişinău, au discutat despre oportunitatea organizării unei şedinţe comune a guvernelor celor două state, optând pentru ca această practică să se instaureze şi să devină un element permanent. Despre aceasta Tăriceanu a anunţat vineri, 29 iunie, în cadrul unor declaraţii de presă după întrevederea cu Vasile Tarlev.
Premierul român a mai spus că a propus crearea unui fond de dezvoltare şi cooperare al României pentru a contribui la anumite proiecte pe care RM le consideră importante, având în vedere că există foarte multe domenii ce au nevoie de susţinere. Potrivit lui Tăriceanu, România este gata să ofere toate elementele necesare pentru consolidarea capacităţii instituţionale, inclusiv oferirea acquis-ul comunitar în limba română care va scuti R. Moldova de eforturi şi costuri enorme.
UE are uşile deschise pentru RM, a mai declarat Tăriceanu care efectuează prima vizită oficială în R. Moldova. Faptul că la momentul de faţă RM face parte dintr-o serie de structuri la nivelul Balcanilor de vest, care facilitează apropierea acestor ţări de UE, este un lucru binevenit. România este alături de RM în eforturile pe care le întreprinde pentru apropierea de UE şi va fi cel mai puternic şi mai constant susţinător al aspiraţiilor europene al RM. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o serie de elemente şi paşi concreţi, a menţionat premierul român.
Fiind întrebat de jurnalişti de la Chişinău când România va semna Tratatul politic de bază cu RM, Tăriceanu a declarat că acest model este total depăşit la nivel european, dar accentul trebuie pus pe relaţia prezentă şi, mai ales, de perspectivă dintre cele două state. Acest acord trebuie să plece de la o premisă pe care nimeni în România nu are nici cea mai mică intenţie să o conteste: premisa suveranităţii şi independenţei R. Moldova, a conchis el.
Vasile Tarlev a declarat că în cadrul discuţiilor părţile au efectuat un schimb de opinii privind procesul de integrare a RM şi implementarea reformelor şi proiectelor comune relevante. În centrul atenţiei s-au aflat chestiuni cu caracter comercial-economic. De asemenea, potrivit lui, s-a discutat şi despre intensificarea cooperării în realizarea unor proiecte în domeniul energetic, inclusiv construcţia unor linii de transmitere a energiei electrice Novodnevstrovsk (Ucraina) – Bălţi – Suceava (România).
Referindu-se la deschiderea celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul, premierul a declarat că, în urma discuţiilor, s-a convenit că experţii vor analiza situaţia şi, în caz de necesitate, cele două părţi vor întreprinde toate eforturile pentru lichidarea inconvenienţelor. În opinia lui Tralev, crearea Centrului unic de eliberare a vizelor a diminuat actualitatea acestei probleme.