logo

Premieră pentru elevii claselor gimnaziale: evaluări tematice la română și matematică


https://www.ipn.md/ro/premiera-pentru-elevii-claselor-gimnaziale-evaluari-tematice-la-romana-7967_1108178.html

Elevii de gimnaziu vor susține evaluări tematice la limba și literatura română și matematică, anunță ministrul Dan Perciun. Potrivit demnitarului, scopul este de a evalua nivelul real de cunoștințe al elevilor, de a oferi ministerului o mai bună înțelegere a situației educaționale la nivel național, iar elevilor - o reflecție asupra cunoștințelor pe care le au și la ce trebuie să acorde atenție.

Ministrul Educației a precizat că nu a mai existat o asemenea experiență în ultimii ani, de aceea, împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, au fost purtate discuții cu directori de școli. „Le-am propus să participe într-un asemenea exercițiu în calitate de școli-pilot. Dar ne-a bucurat că există foarte mult interes pentru un asemenea exercițiu. Scopul lui este să ne ajute pe noi la minister să înțelegem mai bine situația în țară, pentru directori - să-i ajute mai bine să înțeleagă situația în instituția lor de învățământ, iar pentru elevi - să reprezinte un barometru al cunoștințelor reale, având parte de o evaluare externă”, a explicat Dan Perciun.

IPN notează că peste 6 000 de elevi din clasa IX-a vor avea, în acest an de studii, lecții suplimentare gratuite la matematică, pentru a se pregăti de examenele de absolvire a gimnaziului. Cursurile se vor desfășura în grupuri mici, a câte trei-patru copii, și vor dura în total 30-40 de ore. Totodată, ministerul a anunțat că în anul 2025 examenele naționale de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre de examene exact ca la bacalaureat.