Unirea cu Uniunea Europeană nu este o utopie, susține premierul Ion Chicu, menționând că obiectivul va fi foarte aproape dacă vor fi realizate un șir de acțiuni pentru a schimba urgent lucrurile în țară, transmite IPN.
„După cum spuneam zilele acestea, aberațiile de genul „contaminare prin 5G” sau „cipizare prin vaccin”, nu ar putea să prindă teren într-o societate cu un nivel înalt al educației. Într-o asemenea societate, nici anomalii de genul Șor sau Usatîi nu ar putea să apară. Nici scindarea oamenilor de către politicieni pe criterii geopolitice nu ar fi posibilă într-o societate iluminată”, menționează șeful executivului într-o postare pe Facebook.
Ion Chicu susține că, din totalul de 26 de ani de stagiu de muncă, are doar peste șase ani lucrați în sectorul public. Chiar și așa stagiu modest „la stat” îi permite să concluzioneze că, dacă nu va fi reformată radical țara, aceasta va fi pierdută.
Premierul susține că, în cel mai apropiat timp, trebuie schimbate lucrurile astfel încât salariile pedagogilor, medicilor și ale altor categorii de intelectuali să fie majorate de trei ori. „Cât de neverosimil ar părea asta, dar e absolut realistic. Trebuie voință și zero toleranță față de populism. Chiar mai mult, cred că și conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componența Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț”, afirmă Ion Chicu.
O altă prioritate punctată de premier este reforma administrativ-teritorială. „Avem cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuiesc irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative. Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, când în primărie ai mai puțin de o sută de oameni care lucrează, iar agenți economici unu-doi. La Guvern este pregătit conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională, similară celei de până în 2003, este absolut imperativă”, a declarat premierul.
Șeful cabinetului de miniștri mai punctează și „revoluția în justiție și sistemul organelor de drept”. Potrivit lui, sistemul este absolut corupt și fără „amputații nemiloase” șanse de izbândă nu sunt. O altă prioritate punctată este reforma educației, în special învățământul profesional-tehnic și cel universitar. De asemenea, premierul se referă la economia și finanțele publice. „Investiții publice masive în infrastructură – altfel oamenii în țară nu-i reținem, iar investitorii nu vin. Surse de finanțare – inclusiv, emiterea eurobondurilor. Politică și administrare fiscală stimulativă. Impozite și mai mici, dar cu înăsprire, conformare fiscală înaltă”, menționează premierul.
„Firește, mai am în listă câteva zeci de domenii importante de reformat, dar trebuie de început cu ce-i mai sus. Lansăm în curând negocierile cu FMI pentru un program pe termen de trei ani. Sunt sigur, că pentru reformele de mai sus, putem obține, și prin acest instrument, o susținere financiară solidă”, a mai spus Ion Chicu.