logo

Premier: Nu sunt semnale despre riscuri de extindere a acțiunilor militare pe teritoriul Moldovei


https://www.ipn.md/ro/premier-nu-sunt-semnale-despre-riscuri-de-extindere-a-7965_1088329.html

Premierul Natalia Gavrilița afirmă că nu sunt semnale despre riscuri de extindere a acțiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldovei. Cât despre solicitarea administrației de la Tiraspol privind recunoașterea independenței, Natalia Gavrilița a precizat că „aceste declarații sunt de 30 de ani”, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, premierul a menționat că Tiraspolul a cerut să fie recunoscută independența regiunii transnistrene și cu alte ocazii, inclusiv când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE. Important este că mecanismele existente de negocieri sunt funcționale și autoritățile de la Chișinău vor continua să facă uz de ele, a declarat Natalia Gavrilița.

Întrebată despre decizia Ucrainei de a sista exportul unor produse, premierul a precizat că este evident că războiul din statul vecin va afecta piețele internaționale. Or, Ucraina este un exportator important de cereale. „Reorientare economiei va veni cu anumite costuri tranzacționale sau chiar cu anumite costuri pentru întreprinderi. Dar vreau să vă reamintesc că în ultimii ani economia Moldovei s-a reorientat spre comerțul cu Uniunea Europeană”, a notat șefa executivului. Comerțul cu Rusia și Ucraina reprezintă circa 15% din comerțul Republicii Moldova.

Administrația de la Tiraspol a cerut „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal între Chișinău și Tiraspol. Demersul a fost făcut  după ce conducerea Republicii Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.