logo

Precizări privind dosarul spălării celor 22 de miliarde de dolari


https://www.ipn.md/ro/precizari-privind-dosarul-spalarii-celor-22-de-miliarde-de-dolari-7967_1033482.html

Procuratura Anticorupţie vine cu precizări în legătură cu investigarea cauzei penale pe faptul spălărilor de bani, în sumă de aproximativ 22 de miliarde dolari din Federația Rusă, prin sistemul bancar moldovenesc, denumită „laundromat”. În dosar sunt vizați judecători, executori judecătorești, șefi de la Bancă Națională a Moldovei, dar și angajați ai unei bănci comerciale, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă se menționează că din cauza penală respectivă au fost disjunse mai multe cauze penale în privinţa a 16 judecători. În privinţa a 14 judecători, cauzele penale deja au fost expediate în instanţa de judecată pentru examinare în fond. Un judecător este dat în urmărire, iar în privința altora urmărirea penală urmează a fi încetată şi cauza penală clasată în legătură cu decesul acestuia.

Sunt vizați și patru executori judecătorești. În privința a doi dintre ei cauzele penale au fost expediate în instanţa judecată pentru examinare în fond. Un executor este dat în urmărire, iar în privinţa unui executor judecătoresc, cauza penală este la faza urmăririi penale.

De asemenea, sunt vizați patru angajați ai Băncii Naţionale a Moldovei, inclusiv un viceguvernator şi trei şefi de subdiviziuni. Cauza penală în privinţa acestora a fost expediată în instanţa de judecată pentru examinare în fond pe faptul neglijenţei în serviciu.

Sunt cercetați și nouă angajați ai unei bănci comerciale, prin intermediul căreia au avut loc acțiuni de spălare a banilor. Această cauza penală este la faza urmăririi penale.

Procuratura Anticorupție menționează că efectuarea urmăririi penale în această cauză penală este una dificilă din considerentul existenţei elementelor de extraneitate şi implicării diferitor persoane fizice şi juridice atât din Republica Moldova, cât şi de peste hotarele acestea.

Totodată, Procuratura Anticorupţie precizează că rezultatele urmăririi penale menţionate au fost posibile datorită obținerii rezultatelor la cererile de comisie rogatorii formulate autorităţilor competente ale altor state (spre exemplu Letonia, Ucraina).

Intensificarea investigaţiei va fi posibilă ca rezultat al executării cererii de comisie rogatorie formulate autorităţilor competente din Federaţia Rusă. Potrivit Procuraturii, divulgarea oricăror altor date obţinute la această etapă a urmăririi penale, care este una proactivă, poate periclita buna desfăşurare a urmăririi penale, precum şi anihila acţiunile de identificarea a bunurilor ce au provenienţă infracţională.