logo

Pragul epidemic de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii a fost depăşit


https://www.ipn.md/ro/pragul-epidemic-de-imbolnavire-prin-infectii-respiratorii-a-fost-depasit-7967_1025370.html

Pragul epidemic de îmbolnăvire prin infecţiile respiratorii acute a fost depăşit. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), săptămâna trecută numărul persoanelor afectate de infecţii respiratorii a crescut de 1,2 ori faţă de săptămâna precedentă şi a ajuns la peste 12 mii de cazuri.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute s-au înregistrat 155 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă sezonieră. Solicitat de IPN, vicedirectorul CNSP, Nicolae Furtună, a declarat că luna februarie este luna de apogeu în sezonalitatea infecţiei. „Gripa se extinde în februarie şi dacă nu vor interveni modificări în structura virusului, în martie se va înregistra descreşterea”, a menţionat Nicolae Furtună.

Potrivit specialiştilor, procesul epidemic a îmbolnăvirii cu gripă se caracterizează prin răspândire geografică extinsă, adică afectează mai mult de 50% din teritoriile administrative, intensitate medie cu tendinţa în creştere, prezenţa tulpinii dominante AH1N1 şi impact mediu asupra sistemului de sănătate.

Medicii recomandă oamenilor să evite contactul cu persoanele bolnave, să consulte medicul de familie, să acopere nasul şi gura cu un şerveţel de o singură folosinţă atunci când tuşesc sau strănută. De asemenea, să spele şi să dezinfecteze suprafeţele care ar putea fi contaminate şi să aerisească încăperile.

De la începutul sezonului, în ţară s-au înregistrat peste 300 de cazuri de gripă sezonieră, trei persoane au decedat.