logo

Pragul ajutorului de minimis acordat întreprinderilor crește la nivelul celui din UE


https://www.ipn.md/ro/pragul-ajutorului-de-minimis-acordat-intreprinderilor-creste-la-nivelul-7966_1100199.html

Pragul ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor va crește la nivelul celui stabilit în Uniunea Europeană. Astfel, valoarea acestuia va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar, indiferent de forma acestuia, pentru o perioadă de 3 ani. În cazul întreprinderilor, valoarea totală a ajutorului nu va depăși 10 milioane de lei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în primă lectură de Parlament, transmite IPN.

Legislația urmează a fi completată cu noi definiții prevăzute în jurisprudența UE. Totodată, proiectul prevede condițiile care urmează să fie respectate de către furnizori la acordarea ajutoarelor de minimis, astfel încât măsurile de sprijin oferite întreprinderilor să nu distorsioneze semnificativ mediul concurențial.

Termenul de investigație a cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat va fi extins până la 18 luni de la inițierea procedurii. O altă noutate propusă de proiect este modificarea ce ține de modul de calculare a dobânzii pentru ajutorul de stat acordat ilegal care urmează să fie recuperat.

Proiectul mai prevede modificarea datei prezentării de către Consiliul Concurenței a Raportului anual privind ajutoarele de stat acordate – anual până pe data de 31 decembrie.

Proiectul elaborat de Consiliul Concurenței urmează a fi votat de Parlament și în lectură finală.