logo

Practicile bune de dezvoltare a Parcurilor Industriale şi ZEL, pe agenda unui forum


https://www.ipn.md/ro/practicile-bune-de-dezvoltare-a-parcurilor-industriale-si-zel-pe-agenda-unui-for-7966_1024225.html

Circa 200 de milioane de dolari au fost investite în zonele economice libere (ZEL)  de la lansarea acestor structuri în Republica Moldova, iar investiţiile în Parcurile Industriale (PI) au atins 700 de milioane de lei. Informaţia a fost oferită de vicepremierul şi ministrul economiei în exerciţiu, Stéphane Christophe Bridé, în cadrul forumului „Parcurile Industriale şi Zonele Economice Libere - instrumente de dezvoltare a sectorului industrial şi a promovării exportului din Moldova”, care s-a desfăşurat joi la Chişinău, transmite IPN.

„Chiar şi în această perioadă, când situaţia economică nu este cea mai bună, în industrie s-a înregistrat o uşoară creştere de 4% faţă de perioadă similară a anului trecut (9 luni). Însă posibilităţile pe care le oferă aceste instrumente nu au fost valorificate, avem multe de învăţat din practica internaţională”, a declarat oficialul.

În Moldova există în jur de 20 de platforme industriale în baza cărora ar putea fi crete PI sau ZEL. Din aceste 3 sunt în stare foarte bună, 4 în stare bună, iar restul au nevoie de investiţii. „În acest sens mizăm pe suportul partenerilor de dezvoltare. Iar autorităţile statului, pot să spun, vom face totul ca să îmbunătăţim condiţiile de activitate pentru investitorii locali şi străini. Vom opta pentru predictibilitate în politicile promovate, inclusiv predictibilitate fiscală”, a mai spus  Stéphane Christophe Bridé.

Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, a remarcat că dezvoltarea PI şi ZEL ar permite schimbarea spre care tinde Moldova. Iar reprezentanta Delegaţiei UE în Republica Moldova, Danielle Keulen, a  spus că legislaţia, cât şi activitatea practică a PI şi ZEL, trebuie să corespundă  standardelor europene. Acest fapt este prevăzut şi în  Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere, semnat de Moldova cu UE.

„În ultimul timp costul afacerilor în Moldova s-a redus, Moldova a avansat în clasamentul BM Doing Business. De asemenea, ca aceste instrumente PI şi ZEL să fie funcţionale şi să aducă beneficii atât ţării, cât şi investitorilor trebuie să fie asigurată transparenţă în activitate, trebuie stabilit clar rolul şi responsabilităţile părţilor, în PI şi ZEL trebuie să fie atrase doar afaceri legale, evitând companiile care fac comerţ, de exemplu, cu bunuri contrafăcute”, a menţionat Danielle Keulen.

Forumul a fost organizat de Ministerul Economiei şi Asociaţia Patronală a Parcurilor Industriale din Moldova.