logo

PPȘ va merge la Curtea Constituțională după ce Ilan Șor a rămas fără mandatul de deputat


https://www.ipn.md/ro/pps-va-merge-la-curtea-constitutionala-dupa-ce-ilan-7965_1096594.html

Partidul politic Șor anunță că se va adresa la Curtea Constituțională după ce Parlamentul a votat hotărârea prin care s-a constatat încetarea de drept a calității de deputat a lui Ilan Șor, transmite IPN.

Formațiunea califică hotărârea Parlamentului ca fiind un abuz fără precedent. „Fără a aștepta o decizie irevocabilă din partea tuturor instanțelor de judecată, fără a respecta jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, guvernarea a mers pe calea abuzului și sfidării Legii Fundamentale”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii.

„Acest act contravine flagrant principiilor unui mandat reprezentativ și sfidează alegerea poporului. Acest caz va fi un test pentru respectul statului de drept în Republica Moldova”, mai menționează partidul.

Liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor, a rămas fără mandatul de deputat după ce Parlamentul a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău prin care politicianul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani săvârșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat. Totodată, instanța de apel l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei.