logo

PPPN cheamă la protest împotriva modificării sistemului electoral


https://www.ipn.md/ro/pppn-cheama-la-protest-impotriva-modificarii-sistemului-electoral-7965_1035805.html

Partidul Politic „Partidul Nostru” cheamă oamenii să vină mâine, 20 iulie, cu începere de la ora 09.00, să protesteze în fața Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral, transmite IPN.

Potrivit vicepreședintelui formațiunii, Ilian Cașu, un element care vădit deranjează în proiectul de lege în cauză este inexistența turului doi pentru candidații din circumscripțiile uninominale. „Adică, conform proiectului Plahotniuc-Dodon, cineva care ia maximum 8% din voturi poate deveni deputat în Parlament”, spune Ilian Cașu.

Totodată, spune Ilian Cașu, prin una din prevederile proiectului Vlad Plahotniuc nu i-ar permite lui Renato Usatâi, liderul PPPN, să participe la alegeri. „Este vorba despre clauza care prevede prezența personală a candidatului în circumscripția uninominală pentru a se înscrie. A câta oară regimul Plahotniuc îl exclude pe Renato Usatâi (care se află la Moscova, n.r.) din cursa electorală prin asemenea șmecherii”, a remarcat vicepreședintelui PPPN.

Dumitru Ciubașenco, vicepreședinte, a spus că PPPN optează pentru păstrarea actualului sistem electoral. „Sensul acestei inițiative de modificare a sistemului electoral este că Igor Dodon îl ajută pe Plahotniuc să păstreze acest regim pentru mulți ani înainte. Vrem să ieșim la protest. Nu există niciun consens, ci doar o înțelegere a lui Plahotniuc cu Dodon”, a adăugat Dumitru Ciubașenco.

Ultimele dezbateri pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral au fost organizate astăzi,19 iulie, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. Proiectul de lege este printre proiectele pe care Parlamentul intenționează să le voteze până la sfârșitul sesiunii, anunțată pentru 31 iulie.