logo

PPPDA: PDM încearcă să manipuleze reprezentanții instituțiilor europene


https://www.ipn.md/ro/pppda-pdm-incearca-sa-manipuleze-reprezentantii-institutiilor-europene-7965_1036236.html

Conducerea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr susține că Partidul Democrat încearcă să manipuleze și să inducă în eroare reprezentanții instituțiilor europene. Potrivit PPPDA, pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în fața partenerilor europeni, PDM operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente așa-zisa susținere a populației pentru reforma electorală, transmite IPN.

„Acum câteva zile, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituțiile europene. Prin intermediul unor firme de lobby, finanțate din miliardele furate de la cetățeni, exponenții regimului oligarhic încearcă să prezinte denaturat situația din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneția în recentele modificări ale Codului Electoral”, a declarat liderul PPPDA, Andrei Năstase, într-o conferință de presă.

Potrivit lui, în calitate de pretinse măsuri de îmbunătățire a legislației electorale sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic și ilegal al modificării sistemului electoral. chiar dacă Comisia de la Veneția a formulat foarte tranșant că schimbarea actualului sistem electoral cu sistemul mixt, propus de Dodon și promovat de Plahotniuc, pune în pericol democrația din Republica Moldova și că nu recomandă operarea acestor modificări; Plahotniuc, în mod ipocrit, informează instituțiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei, pe când recomandarea principală a acestei instituții de cea mai înaltă autoritate în domeniul democrației electorale a fost renunțarea la modificarea sistemului electoral existent.  

Andrei Năstase consideră că scopul real al „acestor demersuri disperate este evitarea riscului stopării finanțări din partea UE și renegocierii  Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”.

Formațiunea politică solicită instituțiilor europene aplicarea față de democratul Vlad Plahotniuc și față de reprezentanții regimulu de la Chișinău a tuturor mecanismelor de sancționare individuală, fără a afecta interesele cetățenilor. Totodată, PPPDA îndeamnă toți cetățenii din Republica Moldova și din diaspora să participe activ la protestul din 17 septembrie, la care, potrivit conducerii partidului, „urmează să fie apărată democrația, vectorul european și viitorul copiilor și nepoților într-o țara liberă și prosperă”.